Ικανοποίηση εκφράζουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, καθώς τέτοια εποχή το 2015 είχαν προκηρυχθεί εκλογές και στον πρωθυπουργικό θώκο βρισκόταν η Βασιλική Θάνου.
“Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκεκριμένος, μακριά από παροχολογία αλλά με σαφές και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση” σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι έθεσε επί τάπητος ανοιχτά τον οδικό χάρτη για τη διαπραγμάτευση, το χρέος και την ανακούφιση των ασθενέστερων μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως αυτή του “κοινωνικού μερίσματος” από τα 246 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η σύγκρουση με τη διαπλοκή και η πρόθεση αναδιανομής του πλούτου, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσα από την ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας με τα χρήματα από τη δημοπρασία των αδειών αποτέλεσε αιχμή του δόρατος του Αλέξη Τσίπρα.
Αξιολόγηση, χρέος και Γερμανία
O πρωθυπουργός έριξε το μεγαλύτερο βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να προβούν οι θεσμοί στην δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους, για το οποίο υπογράμμισε ότι “βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ”.
Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε τα βέλη του στο Βερολίνο, τονίζοντας πως το επιχείρημα για αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές δεν ευσταθεί, καθώς δεν αποτελεί διμερές ζήτημα αλλά θέμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προσδιόρισε δε τη φετινή χρονιά ως τη χρονιά με τις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.
Ενδεικτική της αγωνίας του Μαξίμου για το χρέος ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη σημασία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης της ΕΕ με το ΔΝΤ για το ζήτημα.
«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία και να δώσουν σήμα στις αγορές για προσέλκυση επενδύσεων.
«Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός «φωτογραφίζοντας» τη βούληση του Βερολίνου να παραπεμφθεί η επίλυση του χρέους μετά τις εκλογές στη Γερμανία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.
Αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη
Με τη φράση “έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη” ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου για την αλλαγή συσχετισμών στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.
Η διακήρυξη των Αθηνών για την κυβέρνηση αποτελεί ένα ισχυρό “χαρτί” ενόψει της διαπραγμάτευσης, του χρέους αλλά και των αποφάσεων για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεδομένου ότι οι “7” της Μεσογείου δεσμεύθηκαν για από κοινού πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μίας αναπτυξιακής και κοινωνικής ατζέντας στην ευρωπαϊκή πολιτική, δημιουργώντας αναχώματα στη λιτότητα που επιβάλλει το Βερολίνο.
Οι έντονες αντιδράσεις των Γερμανών με αποκορύφωμα την αστοχία Σόιμπλε περί “σοσιαλιστών που όποτε μαζεύονται δεν λένε κάτι έξυπνο” εκλαμβάνονται από την κυβέρνηση ως προβληματισμός του Βερολίνου και των δορυφόρων του για τον συντονισμό δράσεων του Νότου σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, το πακέτο Γιούνκερ και την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης.
Οι κοινωνικές δράσεις των… καναλαρχών
Έχοντας μικρό καλάθι στη ΔΕΘ δεδομένων των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθωρίων, το Μαξίμου περιορίστηκε στη διοχέτευση των πόρων που συγκεντρώθηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες στους δύο τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτόν της Παιδείας και της Υγείας.
Διόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν για περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε δέσμη μέτρων τόνωσης των δύο πολύπαθων κοινωνικών αγαθών.
“Είναι σαφής η διαφορά πολιτικών επιλογών” τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στηλιτεύοντας την πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ να βάλει εκ νέου στην προκρούστια κλίνη την Υγεία και την Παιδεία.
Έτσι όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τα 246 εκατ. ευρώ θα διατεθούν:
– Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
– Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
– Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Οι τηλεοπτικές άδειες ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου, με τον πρωθυπουργό να απαντά στους εργαζόμενους των καναλιών που δεν πήραν άδεια σε αρκετά αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, όμως το τοπίο έπρεπε να ξεκαθαρίσει.
“Το αεριτζιλίκι και το νταβατιζιλίκι τελείωσε” σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο καναλιού που ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση τους απολύει.
Ο μαραθώνιος της διετίας
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πενταετές σχέδιο, ιδιαίτερη όμως έμφαση έδωσε στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας ότι σε θα έχει επιτευχθεί η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα και πως τότε, χάρη και στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (στόχος της κυβέρνησης παραμένει να αποκλιμακώσει το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%), ενώ εκτίμησε ότι το 2017 θα είναι αυτόματη η ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θέτοντας ως στοίχημα τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης στη συνέχεια.
Επανέλαβε ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα, μετέθεσε όπως προαναφέρθηκε για αργότερα άλλες κινήσεις όπως η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και εκτίμησε ότι δε θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2018 (κάτι που θα γνωρίζουμε τον Απρίλιο του 2017, ανάλογα με τα στοιχεία της Eurostat). Και όπως είπε χαρακτηριστικά:”Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο”.
Επίθεση στον Μητσοτάκη
Σε αντίθεση με την ομιλία του το Σάββατο, όπου είχε ελάχιστες αναφορές στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζοντάς τον με τη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κλιμακώσει τις επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή, τονίζοντας ότι το μόνο που του έχει μείνει είναι να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, ούτε καν εκλογές.
Έτσι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί γνήσιο απότοκο του παλαιού πολιτικού συστήματος, τονίζοντας δε πως με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες «έχασε την ευκαιρία να φέρει νέα πνοή και να υπερβεί το όνομα της οικογένειάς του».
Προς επίρρωση τούτου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά στάσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα της διαπλοκής, καθώς όπως τόνισε ο πρώτος έκανε το παν για να μπλοκάρει τη συγκρότησή του ενώ ο δεύτερος είχε δεσμευθεί για συναίνεση στο θέμα του ΕΣΡ.
«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει» σχολίασε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναφορά της τάξης στα Εξάρχεια.
“Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη” σημείωσε χαρακτηριστικά σε άλλη αποστροφή του λόγου του.
Πάγωμα των οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες
Ο κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016.
Το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.