Ερώτηση προς την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Φεντερίκα Μογκερίνι κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η ερώτηση αναφέρεται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση της Συμφωνίας για την μετεγκατάσταση προσφύγων από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΕ και τον Χάρτη του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα «η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών να μην αρκούν για να δώσουν βιώσιμη λύση στο δράμα των ανθρώπων (…) αυξάνοντας δυσανάλογα το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών ροών στα κράτη πρώτης εισόδου (Ελλάδα και Ιταλία)».
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία «ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έχει ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, 6,6 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί βιαίως να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας, και 13,5 εκατομμύρια χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια» και θέτει το ερώτημα αν η Κομισιόν σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλία για μια ειρηνευτική Συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ρωτά και «αν η Κομισιόν προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η ΕΕ, σε πολιτικό επίπεδο, να συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Eρώτηση με θέμα: Ειρηνευτική Συνδιάσκεψη για τη Συρία
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην σύγχρονη ιστορία με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έχει ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, 6,6 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί βιαίως να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας, και 13,5 εκατομμύρια χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.
Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών δεν αρκούν για να δώσουν βιώσιμη λύση στο δράμα των ανθρώπων, ενώ το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ δεν εφαρμόζεται επαρκώς, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους, αυξάνοντας δυσανάλογα το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών ροών στα κράτη πρώτης εισόδου (Ελλάδα και Ιταλία).
Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ερωτάται η Κομισιόν και ιδιαίτερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Μογκερίνι:
1. Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει προκειμένου η ΕΕ, σε πολιτικό επίπεδο, να συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία;
2. Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να τεθεί η πρόταση για ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;