Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αντιτρομοκρατική συνεργασία συμφώνησαν Τουρκία και Κίνα

Σε αντιτρομοκρατική συνεργασία συμφώνησαν Τουρκία και Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Tούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν το Σάββατο να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία, παραμερίζοντας προηγούμενες διαφωνίες σχετικά με τη μεταχείριση από τη Κίνα της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων Τούρκων.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτσόου της ανατολικής Κίνας, ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι εκτιμά το γεγονός πως η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Κίνας.

Εκατοντάδες Ουιγούροι, που προσπαθούν να διαφύγουν από την αναταραχή στη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ταξίδευσαν λαθραία μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Τουρκία, με την οποία πολλοί από τους Ουιγούρους θεωρούν πως έχουν κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως μερικοί από τους Ουιγούρους στη συνέχεια κατέληξαν να πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως, η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους μετανάστες που διαφεύγουν από αυτό που ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει θρησκευτικό διωγμό στην Κίνα.

Το Πεκίνο αρνείται, ωστόσο, τις κατηγορίες ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες της εθνοτικής ομάδας.

Η Κίνα «ελπίζει πως οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιτρομοκρατική συνεργασία», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα και είναι επίσης ένα μακροπρόθεσμο θέμα που συζητείται από τη G20», δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη βοήθειά της στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Τουρκία και είπε πως ελπίζει σε μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Τουλάχιστον 3.500 Ουιγούροι Τούρκοι μάχονται στη Συρία, στην επαρχία της Ιντλίμπ, στις τάξεις του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν, ενός βραχίονα της Αλ Κάιντα, ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Η Κίνα θεωρούσε υπεύθυνη την Τουρκία για τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων όπως και για την τζιχαντιστική τρομοκρατία που διεξάγουν στο έδαφός της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr