Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Νάνσυ Μπίσκα
Δημοσιογράφος, Ελληνίδα Ανταποκρίτρια στη Νέα Υόρκη, Πανεπιστημιακός

Ποιος δεν θέλει ισχυρό Ελληνοαμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ και η ιστορική αναγκαιότητά του!

Ποιος δεν θέλει ισχυρό Ελληνοαμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ και η ιστορική αναγκαιότητά του!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την τελευταία εικοσαετία, παρά το γεγονός ότι το Ελληνοαμερικανικό στοιχείο παραμένει έντονα δραστήριο, δεν έχει να επιδείξει συγκροτημένη και συντονισμένη δραστηριότητα στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν ελήφθη καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία για να βοηθηθεί η χώρα.

Οι λόγοι που συνέβαλαν στην αποδυνάμωση του ελληνοαμερικανικού λόμπι είναι, όπως θα δούμε, σύνθετοι και πολλαπλοί.

Ταυτοχρόνως όμως αναδύεται ένας νέος τρόπος άσκησης πίεσης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο.

Πρόκειται για τις δημόσιες εκκλήσεις (petitions) που αποτελούν τη βάση δημιουργίας των σύγχρονων κινημάτων.

Η διεξαγωγή μίας εκστρατείας στο διαδίκτυο ενημερώνει πλατύτερο κοινό και μπορεί να ενώσει εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου προσφέροντας την ελευθερία να εκφράσουν τη γνώμη τους και με την υπογραφή τους να αλλάξουν καταστάσεις.

Το ζητούμενο παραμένει οι ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί να συντονισθούν μεταξύ τους αλλά και με άλλες ελληνικές οργανώσεις ανά τον κόσμο ώστε να δημιουργηθούν ευρύτερες – στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες σε κοινούς στόχους για την Ελλάδα.

Ελληνοαμερικανικό Λόμπι: Γιατί αποδυναμώθηκε;

Το ελληνοαμερικανικό λόμπι δημιουργήθηκε το 1974 ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εποχή κατά την οποία δραστηριοποιήθηκαν χιλιάδες δεκάδες ομογενείς.

Το μεγαλύτερα επιτεύγματα της ισχύος του υπήρξαν ο καθοριστικός του ρόλος στην επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας (1975-1978) (1) και το 1995 στον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας που χορηγούσαν οι Η.Π.Α. στην Τουρκία μέσω του Ταμείου Οικονομικής Βοήθειας (ESF) (2).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το Μακεδονικό ζήτημα ένωσε τις δυνάμεις της ομογένειας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Περισσότερα από 1830 σωματεία με 280.000 μέλη ανά την Αμερική ενώθηκαν και δημιούργησαν το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ε.).

Ο νέος οργανισμός διοργάνωσε τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του Ελληνισμού της Αμερικής για το Μακεδονικό ζήτημα.

Το Ε.Σ.Ε. σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. αντιστάθηκε σθεναρά το 1994 στην απόφαση του Λευκού Οίκου για την αναγνώριση των Σκοπίων στέλνοντας πάνω από 200.000 επιστολές στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αποδυνάμωση του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

Δύο σημαντικότητα διαχρονικά προβλήματα παραμένουν η έλλειψη ξεκάθαρων στόχων στην εξωτερική της Ελλάδας και η έλλειψη συγκροτημένης επικοινωνίας εθνικού κέντρου με την ομογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του τέως Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα ο οποίος αναφέρεται στην απροθυμία της ελληνικής ηγεσίας να ενδυναμώσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι.

Έγραφε χαρακτηριστικά σε άρθρο του: «..η ύπαρξη και δράση ενός ισχυρού ελληνοαμερικανικού λόμπι δεν φαίνεται να θέλγει ιδιαίτερα την Ελλάδα.. διότι ένα τέτοιο λόμπι, ενώ μπορεί να προωθήσει επιτυχώς τα εθνικά συμφέροντα, μπορεί ν’αποβεί δυσεξέλεγκτο και τελικά ίσως… απαιτητικό» (3).

H σταδιακή αποδυνάμωσή του ελληνοαμερικανικού λόμπι χρονικά συμπίπτει με την εποχή της δημιουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1995.

Οι πολιτικοί της Ελλάδας μέσω του ΣΑΕ εισήγαγαν τον κομματισμό που προκάλεσε συγκρουσιακό κλίμα στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας με αποτέλεσμα το Ε.Σ.Ε. να χάσει σταδιακά τη δύναμή του.

Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκολα Γκέιτζ (4) άλλοι σημαντικοί παράγοντες στην αδυναμία προώθησης των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας είναι η απουσία τους από τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα σοβαρά έντυπα που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής όπως επίσης και η μη αξιοποίηση των φιλελλήνων.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε την πρωτοβουλία του Αρχαιολόγου Στήβεν Μίλλερ να συντάξει επιστολή για το Μακεδονικό προς τον πρόεδρο Ομπάμα την οποία προσυπέγραψαν 374 κορυφαίοι πανεπιστημιακοί ανά τον κόσμο (δείτε εδώ: macedonia-evidence).

Η κίνηση αυτή δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από την ομογένεια και από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Γκέιτζ δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αναποτελεσματικότητα του ελληνοαμερικανικού λόμπι:

«Τον Μάρτιο του 2004, Ελληνοαμερικανοί ηγέτες παρέθεσαν δείπνο για την οικονομική στήριξη του Τζορτζ Μπους στην Ουάσινγκτον συγκεντρώνοντας $2.7 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια νύχτα.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, ο Μπους επανεξελέγη πρόεδρος και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναφέρεται εφεξής στην ΠΓΔΜ με το ελληνικό όνομα ‘Μακεδονία’ που προσπαθεί να οικειοποιηθεί».

Ένα όμως από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια ακόμη και σήμερα αφορά στην απουσία συντονισμού των δυνάμεών της.

Ο Ελληνοαμερικανός αναλυτής και σύμβουλος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζων Σιτιλίδης (5) επισημαίνει σχετικά «μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και να δημιουργήσουν ευρύτερες -στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες στην Αμερική».

Την απουσία συντονισμού αναφέρει και ο καθηγητής Βαγγέλης Κουφουδάκης, προσθέτοντας και άλλα βασικά προβλήματα όπως τις προσωπικές αντιπαλότητες ανάμεσα σε Ελληνοαμερικανούς ‘ηγέτες’, την ικανοποίηση των αιτημάτων ορισμένων από αυτούς τους ηγέτες με ευκαιρίες φωτογράφισης στον Λευκό Οίκο, την απουσία ενδιαφέροντος από πλευράς της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και την απροθυμία της πλειοψηφίας των Ελληνοαμερικανών να εργαστούν για πολιτευτές συνεισφέροντας χρήματα (6).

Το Μακεδονικό

Οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις-δίκτυα που στρέφονται στην αξιοποίηση του διαδικτύου στις ΗΠΑ είναι το Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το Αμερικανο-Ελληνικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας (AHC), η ΑHEPA και η Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. με τη δημοσίευση δημόσιων εκκλήσεων κι επιστολών στο διαδίκτυο αποσκοπώντας στη συλλογή υπογραφών από Ελληνοαμερικανούς και Φιλέλληνες.

Ένα πρόσφατο και εν ισχύ χαρακτηριστικό εγχείρημα δράσης στο διαδίκτυο αποτελεί η πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Δημήτρη Χατζή που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με την εκστρατεία «Αυτό δεν είναι το όνομά σου» (#ThatsNotYourName) με σκοπό την ανάκληση της λανθασμένης αποφάσεως της Αμερικανικής κυβερνήσεως το 2004 για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία.

Μία από τις επιτυχίες του εγχειρήματος αυτού, μέχρι στιγμής, έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος αντικρούσθηκε η Σκοπιανή προπαγάνδα στο διαδίκτυο.

Πριν ξεκινήσει η δημοσίευσή του επιδιώχθηκε η συνέργεια των ομογενειακών οργανώσεων.

Η εκστρατεία έλαβε εξαρχής τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου κι όλων των σημαντικών ελληνοαμερικανικών οργανισμών.

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε ανάμεσα στα στελέχη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και ανέπτυξε συνεργασία με τον δραστήριο παράγοντα του ελληνικού λόμπι και εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδη.

Από το Σεπτέμβριο θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Επιτροπής της Εκστρατείας στην Ουάσινγκτον με την προσέγγιση Αμερικανών πολιτικών.

Οι ενδιαφερόμενοι να υπογράψουν μπορούν να υπογράψουν στον σύνδεσμο: Restoration of Historical Truth About Macedonia

Για τη διαδικασία υπογραφής μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγές:

1. Κεντικελένη, Απόστολου, «Εθνοτικές Ομάδες Πίεσης & Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική», ΕΛΙΑΜΕΠ
2. Σακελλαρίου, Άκης «Το ανύπαρκτο ελληνοαμερικανικό λόμπι», ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Τεύχος Ιουνίου 2011
3. Toυ πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος, «Εθνικά Θέματα και Ελληνοαμερικανικό Λόμπι», Πολιτικά Θέματα, Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004
4. Gage, Nicholas, “The imnpact of Greek Americans on US-Greek Relations”, American College, April 2007
5. Σακελλαρίου Άκης, «Το ανύπαρκτο ελληνοαμερικανικό λόμπι», ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, Τεύχος Ιουνίου 2011
6. Δικαιάκου, Μάριου, «Το ελληνοαμερικανικό λόμπι», Άρδην τ. 09

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr