Τοπική πηγή από την επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ένας αριθμός τζιχαντιστών οπλαρχηγών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), από τις νοτιοδυτικές περιοχές της επαρχίας, στράφηκαν ενάντια στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη και “χαλίφη” της οργάνωσης, και δήλωσαν πίστη στην Αλ Κάιντα και στον ηγέτη της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
“Αυτό αποτελεί σημαντικό χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος”, είπε η πηγή, προσθέτοντας: “Το νέο κίνημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση της οργάνωσης”.
“Υπάρχει πραγματική σύγκρουση μεταξύ των οπλαρχηγών στη Νινευή και γίνονται προσπάθειες να ανατρέψουν τον Αλ Μπαγκντάντι μετά τις ήττες και απώλειες που υφίσταται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ”, κατέληξε η πηγή.
Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πρώην Αλ Κάιντα του Ιράκ.
Ως βραχίονας της Αλ Κάιντα ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία κι όταν ισχυροποιήθηκε διασπάστηκε -στις αρχές του 2014- από την Αλ Κάιντα.
Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορούσε την Αλ Κάιντα ως “γερασμένη” και αδύναμη να φέρει τη νίκη στους μουσουλμάνους.
Το ISIS παρουσιάστηκε ως μια φρέσκια, δυναμική κι εμπειροπόλεμη οργάνωση, ικανή να παλινορθώσει το χαλιφάτο.
Να σημειωθεί εδώ ότι στην ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συμμετείχαν και πολλοί στρατιωτικοί, αξιωματικοί υπηρεσιών πληροφοριών κι άλλοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι μπααθικοί (Άραβες σοσιαλιστές) και τζιχαντιστές “συναντήθηκαν” στις φυλακές που τους είχαν “μαζέψει” οι Αμερικανοί.
Εκεί γνωρίστηκαν, ζυμώθηκαν κι όταν αφέθηκαν ελεύθεροι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος. Μια οργάνωση με άρτια στρατιωτική εκπαίδευση και δομή.
Το Ισλαμικό Κράτος εάν δεν το βομβάρδιζαν οι Αμερικανοί είναι βέβαιο ότι θα είχε κατακτήσει και τη Βαγδάτη.
Η ορμή των τζιχαντιστών ήταν τέτοια και ο τρόμος που προκαλούσαν ακαταμάχητος που ο ιρακινός στρατός το έβαζε στα πόδια δίχως να σταθεί να πολεμήσει.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, τον Αύγουστο του 2014, κατάφερε να σταματήσει την προέλαση και να περάσουν οι Ιρακινοί στην αντεπίθεση.
Να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εδώ και δύο χρόνια πολεμιέται από δύο αραβικούς στρατούς, συριακό και ιρακινό, από τους Κούρδους σε Ιράκ και Συρία, βομβαρδίζεται από δεκάδες αραβικά και συμμαχικά αεροσκάφη κι ακόμα δεν έχει ηττηθεί. Εάν το Ισλαμικό Κράτος διέθετε αεροπορία, όπλο που έχουν οι αντίπαλοί του, είναι βέβαιο ότι θα είχε κατακτήσει όλη τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν τα βλέπουν οι ηττημένοι οπλαρχηγοί στο Ιράκ, οι οποίοι στασίασαν ενάντια στον αρχηγό τους, που μέχρι εχτές αποκαλούσαν χαλίφη, επιστρέφοντας στη μητρική τους οργάνωση.
Μια πιθανή διάσπαση στο Ισλαμικό Κράτος εάν γενικευθεί ίσως του προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από χίλιους συμμαχικούς βομβαρδισμούς.