Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, ISIL, ISIS, Γερμανία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές,
Οι τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν τις δύο επιθέσεις στα τέλη Ιουλίου στη Γερμανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), βρίσκονταν σε επαφή με καθοδηγητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης -κυρίως στη Σαουδική Αραβία– που τους συμβούλευαν για το πώς να δράσουν, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel.
Στο τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι δύο άνδρες συζητούσαν μέσω μηνυμάτων με διάφορα πρόσωπα, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων παραπέμπουν στη Σαουδική Αραβία.
Το Spiegel δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Ο Ριάζ Χαν Αχμαντζάι, ένας 17χρονος που πιθανότατα κατάγεται από το Αφγανιστάν, επιτέθηκε στις 18 Ιουλίου με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.
Ο «σύνδεσμός» του στο Ισλαμικό Κράτος τον είχε συμβουλεύσει να ορμήσει σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος με αυτοκίνητο, αντιγράφοντας την επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.
Όμως ο Αχμαντζάι διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και πρότεινε από μόνος του να επιτεθεί σε ένα τρένο.
Η επικοινωνία του με τον «καθοδηγητή» του ολοκληρώθηκε με τη φράση «θα ιδωθούμε στον παράδεισο», που έγραψε ο νεαρός, ο οποίος σκοτώθηκε στη συνέχεια από την Αστυνομία.
Απορίας άξιον είναι τι το ήθελε το δίπλωμα αυτοκινήτου αφού είχε σκοπό να πάει στον παράδεισο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι επρόκειτο για ένα αφελές παιδί που οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ως όπλο.
Ο δράστης της επίθεσης της 24ης Ιουλίου, ο Σύρος Μοχάμεντ Νταλίλ, ήταν επίσης σε επαφή με ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που του είχε ζητήσει να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη του σακιδίου με τη βόμβα που μετέφερε στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ και να στείλει τις εικόνες στην οργάνωση.
Οι γερμανικές Αρχές εκτιμούν ότι ο Νταλίλ μάλλον σκοτώθηκε κατά λάθος κατά την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ότι δεν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.
Στην επικοινωνία του με τον καθοδηγητή του αφήνεται να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις.