Με στόχο την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, συμμετέχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος, στο Ρίο, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ των οποίων, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία της αριστεράς, τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και την τρομοκρατία.
Mε ποιους συναντήθηκε
Για τις σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη Ευρώπη και ο κόσμος, μίλησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν αθλητές πρόσφυγες, ως ROT (Refugee Olympic Team) – Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.
Η ΔΟΕ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτησε από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να υποδείξουν αθλητές – πρόσφυγες που πληρούν τις προδιαγραφές για να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Επελέγησαν αρχικά 43 άτομα, που μετά από εντατική προπόνηση, προκρίθηκαν δέκα. Όλοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές του κόσμου, από τη Συρία, μέχρι το Νότιο Σουδάν. Θα διαγωνιστούν στο τρέξιμο, την κολύμβηση και το τζούντο.
Για το θέμα αυτό, φτάνοντας στη Βραζιλία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «Η πρωτοβουλία να ενταχθούν αθλητές πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Έχουμε, ο καθένας μας, την εθνική μας σημαία, αλλά μας ενώνει όλους η αξία της ειρήνης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιάς».
Και συμπλήρωσε «Υπενθυμίζει σε όλους τις πραγματικές αξίες του Ολυμπισμού, αλλά και την ανάγκη προώθησης της ιδέας της Εκεχειρίας, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μιας ιδέας, που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και αναδεικνύει πως η ευγενής άμιλλα μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)