Η καταδίκη του πραξικοπήματος να μην θεωρηθεί στήριξη στον “σουλτάνο” Ερντογάν
Αντώνης Αντωνάκος
Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
Theodor Petrov
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
Θα αποτελέσει μέγα λάθος για την διεθνή κοινότητα να μην ξεκαθαρίσει, με σταράτα λόγια και κάνοντας στην άκρη την διπλωματική γλώσσα, ότι η καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και επιβράβευση του «σουλτάνου» Ερντογάν.
Φυσικά κάθε βίαιη κίνηση και μάλιστα από στρατιωτικούς για την ανάληψη της εξουσίας μιας χώρας είναι καταδικαστέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι και το καθεστώς της συγκεκριμένης χώρας διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας και της νομιμότητας.
Ο Ερντογάν σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στους ηγέτες που σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού του, ούτε βέβαια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις πολιτικές του αρετές και τις σχέσεις του με την διεθνή κοινότητα.
Αν λοιπόν η διεθνής κοινότητα, οι ισχυροί του πλανήτη, αλλά και η πολιτική ηγεσία κάθε χώρας ξεχωριστά δεν του δώσουν να καταλάβει ότι η καταδίκη της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος , δεν αποτελεί και αποδοχή ή ακόμη περισσότερο επιβράβευση των πολιτικών του που δικαίως του προσδίδουν τον τίτλο του «σουλτάνου», τότε το πρόβλημα με την Τουρκία θα διογκωθεί επικίνδυνα.
Οι ηγέτες των λαών όλου του πλανήτη πρέπει λοιπόν όχι μόνο να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και τις πολιτικές του Ερντογάν.
Ξεκάθαρα και χωρίς διπλωματικές παρόλες.
Οι δημοκρατικοί λαοί όλου του πλανήτη αυτό επιθυμούν. Στήριξη της δημοκρατίας και καταδίκη όλων των πρακτικών και των ενεργειών που την απειλούν. Και ο Ερντογάν είναι απειλή για την δημοκρατία στην χώρα του, αλλά και πρόβλημα για την διεθνή κοινότητα.