Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένας επικριτής του Ισλάμ στο τιμόνι της ΕΕ

Ένας επικριτής του Ισλάμ στο τιμόνι της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για τους επόμενους έξι μήνες αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο απορρίπτει την προσφυγική πολιτική της ΕΕ. Το Brexit αναμένεται να καθορίσει την προεδρία της.

Όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν θα γίνονται δεκτοί· οι μουσουλμάνοι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα των πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως δεν θα ανεχθεί καμία μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα.

«Το Ισλάμ δεν έχει θέση εδώ» είπε.

Η Σλοβακία αναγνώρισε το 2015 το δικαίωμα ασύλου μόνο σε οκτώ πρόσφυγες. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει και φέτος η κατάσταση ως έχει.

Παρ’ όλες αυτές τις θέσεις, οι οποίες αντίκεινται στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Φίκο δήλωσε την Πέμπτη στη Μπρατισλάβα ότι η Σλοβακία θα αποτελέσει έναν ειλικρινή και αμερόληπτο μεσολαβητή στην Ευρώπη που ταλανίζεται από τις κρίσεις.

Παρ’ όλο που η σλοβακική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποσόστωση στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, ο σλοβάκος διπλωμάτης στην ΕΕ Πέτερ Γιάβορτσικ είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να επιβάλει μία «θετική ατζέντα» για το προσφυγικό τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Γιάβορτσικ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θα ληφθούν αποφάσεις για την από κοινού προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και θα ενεργοποιηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Το 2003 οι Σλοβάκοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η σλοβακική οικονομία είναι σχετικά σταθερή.

Το έλλειμμα είναι υπό έλεγχο. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις δεν έχουν σταματήσει να ρέουν.

Ωστόσο ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα κερδίζει έδαφος.

Αν και οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κόσμο να αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη, το ακροδεξιό κόμμα «Η δική μας Σλοβακία», το οποίο εισήλθε τον Μάρτη στο κοινοβούλιο με 8%, υποσκάπτει το έδαφος μαζεύοντας υπογραφές για ένα δημοψήφισμα που θα αφορά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σκιά του Brexit

Ωστόσο όχι μόνο τα εσωτερικά της χώρας αλλά και το Brexit αναμένεται να ρίξει τη σκιά του στην σλοβακική προεδρία. «Προετοιμάζαμε την προεδρία τρία ή τέσσερα χρόνια.

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στην προσφυγική κρίση θα ερχόταν να προστεθεί και το Brexit» σχολίασε ο Πέτερ Γιάβορτσικ.

Τον Σεπτέμβριο οι Σλοβάκοι θα διοργανώσουν μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομοφωνία με τα λεγόμενα κράτη του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία) η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει τώρα πρωτοβουλίες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αλλάξει σε βάθος» σχολίασε ο Ρόμπερτ Φίκο ενώπιον του σλοβακικού κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες.

«Δεν γίνεται να επιμένουμε σε μία προσφυγική πολιτική, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών».

Οι Σλοβάκοι στοχεύουν κατά την προεδρία τους σε επιτυχίες στον οικονομικό τομέα. Θέλουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις, ώστε να επανεκκινηθεί η ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα επιθυμούν να βελτιώσουν τη συνεργασία στην ηλεκτρονική εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας (CETA) με τον Καναδά θα υπογραφεί τον Οκτώβριο.

Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστούν παρά την κριτική που έχει ασκηθεί.

Και στο τέλος του χρόνου περιμένει στην ημερήσια διάταξη ένα ακόμη καυτό θέμα: θα πρέπει η Κίνα να λάβει το status της οικονομίας της αγοράς σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) ή όχι; Σχετικά με αυτό στα κράτη-μέλη της ΕΕ επικρατεί διάσταση απόψεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Λονδίνο σε απευθείας «διπλωματικές επαφές» με τους ισλαμιστές της HTS

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Γιάννης Βαληνάκης: «Καθαρός αναθεωρητισμός συνόρων και διεκδίκηση εδάφους» από την Τουρκία

Γιουσουφάκια Τούρκων και τζιχαντιστών οι «πουθενάδες» της Κομισιόν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr