Ο Μαρινόπουλος που βάρεσε το μεγαλύτερο κανόνι στην ελληνική αγορά, είχε να δημοσιεύσει ισολογισμούς… τρία χρόνια. Χθες υποβλήθηκαν στο ΓΕΜΗ ισολογισμοί 3 ετών. Εναντι αυτής της παρατυπίας, πλήρωσε το γελοίο πρόστιμο των… 1.350 ευρώ!
Αρον άρον όπως αναφέρει το euro2day.gr, λίγο πριν καταθέσει την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προσκόμισε η «Μαρινόπουλος» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ), προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ, τους ισολογισμούς της για τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Αυτό ανέφερε στέλεχος του επιμελητήριου μιλώντας στο Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι υπήρξε ιδιαίτερη πίεση για την άμεση διευθέτηση των διαδικασιών, την καταβολή των προστίμων, ώστε να γίνουν αποδεκτοί από τις υπηρεσίες και οι τελευταίες να παράσχουν στην επιχείρηση τη σχετική βεβαίωση κατάθεσης. Ωστόσο, έως και αργά χθες το βράδυ, οι ισολογισμοί δεν είχαν «αναρτηθεί» στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία.
Γελοία πρόστιμα
Το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε να δημοσιεύσει ισολογισμό από τη χρήση του 2012 ήταν ευρέως γνωστό, όπως γνωστή ήταν και η ανησυχία όλης της αγοράς, που ναι μεν γνώριζε τα προβλήματα της επιχείρησης, πλην όμως, ουδείς (πλην τραπεζών προφανώς!) είχε ακριβή εικόνα για τα πραγματικά οικονομικά της δεδομένα. Δεδομένα που έμειναν κρυφά για τρία χρόνια, δημιουργώντας μια ισχυρή, βάσιμη ή μη, παραφιλολογία γύρω από τη διάσταση του προβλήματος.
Σήμερα όμως, που το πρόβλημα αποκαλύπτεται σε όλο το μέγεθός του, προκύπτει ότι οι συνέπειες απόκρυψης των οικονομικών στοιχείων για μια υπόθεση που σκάει σαν βόμβα στην ελληνική οικονομία είναι ελάχιστες, σε βαθμό που να χαρακτηρίζονται από παράγοντες της αγοράς ευθέως ως”γελοίες”!
Ειδικότερα, για τη «Μαρινόπουλος» αλλά και για την κάθε… Μαρινόπουλος που επιλέγει να αποκρύπτει τα οικονομικά της στοιχεία, οι θεσμοθετημένες οικονομικές επιπτώσεις είναι το μέγιστο 450 ευρώ ετησίως. Αυτά μάλιστα επιμερίζονται σε 150 ευρώ πρόστιμο για τη μη κατάθεση ισολογισμού, 150 ευρώ για την έκθεση των ελεγκτών και 150 ευρώ για το προσάρτημα.
1.350 ευρώ πρόστιμο για χρέος 1,3 δις!
Μην καταθέτοντας λοιπόν τα στοιχεία για τρεις ετήσιες χρήσεις, η «Μαρινόπουλος» πλήρωσε χθες… αναδρομικά ως πρόστιμο στο δημόσιο μόλις 1.350 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις της εκτιμώνται στο 1,3 δισ. ευρώ!
Η μείωση των προστίμων αλλά και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών μόνο στο ΓΕΜΗ ήταν ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, που διεκδικούσε και πέτυχε τη μείωση των οικονομικών βαρών. Εντούτοις, μετά την υπόθεση της «Μαρινόπουλος» προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο επίπεδο της δημοσιότητας των στοιχείων, το οποίο θα πρέπει να εξετάσει επειγόντως το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Όλοι συμφωνούν ότι τα βάρη για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πολίτες θα πρέπει να είναι λιγότερα. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι λιγότερα μόνο για όσους είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους. Δεν νοείται μια επιχείρηση να μη δημοσιεύει τα οικονομικά της στοιχεία για μια τριετία και να καλείται να πληρώσει μόνο τα αναλογούντα τυπικά πρόστιμα.
Πλέον, οι υπόχρεες προς δημοσίευση στοιχείων επιχειρήσεις υποχρεούνται να τα δημοσιεύουν εντός εννέα μηνών από το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα ικανό χρονικό διάστημα, στο οποίο μπορεί να «συνταχθεί» ο κάθε ισολογισμός.
Γι’ αυτό λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα, σε όποια επιχείρηση δεν τα δημοσιοποιεί εντός του συγκεκριμένου χρόνου. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρόκειται για αδυναμία αλλά για δόλο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση της «Μαρινόπουλος» μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν η μη δημοσίευση ισολογισμών εκ μέρους της «Μαρινόπουλος» είχε υποπέσει στην αντίληψη της κατά τα άλλα πανταχού παρούσας Εφορίας κι αν υπήρξαν εκ μέρους της κυρώσεις σε επίπεδο φορολογικών ελέγχων και υποχρέωση συμμόρφωσης
Ή αν εντέλει ο νόμος ισχύει για τους περισσότερους αλλά όχι για όλους!