«Η επίθεση στον βασικό μισθό και στα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ’ έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με παραγωγική υποβάθμιση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο του Economist, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».
Όπως είπε, «ενδεικτικά για την περίπτωση μας, από το 2009 οι αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ και η συνολική ζήτηση κατά 53 δισ. ευρώ».
“Το φετινό Συνέδριο του Economist λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εντελώς νέα φάση. Πρόκειται, μετά από πολύ καιρό, για μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης. Η χώρα βγαίνει από την εκκρεμότητα και προχωρά δυναμικά στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου και στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Για το χρέος
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους.
“Αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλ.Τσίπρας, επεσήμανε ότι “πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο με στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη» και με απόλυτη προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ώστε να φθάσουμε επιτέλους στην κανονικότητα.
“Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης”
Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει “να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης” ενώ υπογράμμισε ότι “το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δομικό μετασχηματισμό του κράτους, το χτύπημα στην άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση, την μεγιστοποίηση της κοινωνικής απόδοσης και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου”.
Ακόμα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προώθηση ενός “νέου παραγωγικού μοντέλου με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας”.