Ακατάλληλες για κολύμβηση είναι 57 παραλίες σε Αττική, Κορινθία, Εύβοια, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) η επιστημονική ομάδα του οποίου προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης συνολικά 153 πολυσύχναστων παραλιών.
Συγκεκριμένα, 96 (62,74%) είναι οι Κατάλληλες (Κ) παράλιες για κολύμβηση και 57(37,26%) είναι οι Ακατάλληλες(Α).Στις ακατάλληλες συγκαταλέγονται και πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου κ.λπ.
Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν “απαγορεύεται η κολύμβηση” είναι οι εξής:
Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60%
Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%.
Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%.
Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.
Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν
Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14%.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.
Φέτος, για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ και οι επιστημονικοί του συνεργάτες -μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί- συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύχναστες παραλίες των περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου.