Ο εικονιζόμενος αιχμάλωτος με την πορτοκαλί φόρμα, τζιχαντιστής μέλος στο Ισλαμικό Κράτος, ονομάζεται Αλί και κρατείται από τους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ.
Τον συνάντησε ο φωτοειδησεογράφος της Washinghton Post Σεμπάστιαν Μάγιερ, τον φωτογράφισε και μίλησε για λίγο μαζί του.
Ο Αλί μπορεί να μην του φαίνεται αλλά γεννήθηκε το 1995 και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2008 όταν ήταν 13 ετών.
Τότε το Ισλαμικό Κράτος λεγόταν Αλ Κάιντα του Ιράκ.
Οι τζιχαντιστές τον εκπαίδευσαν ως δολοφόνο και δύο χρόνια μετά, όταν ήταν 15 ετών, ανέλαβε την πρώτη του αποστολή.
Αυτός και τρεις φίλοι του στάλθηκαν να σκοτώσουν τέσσερις Ιρακινούς αστυνομικούς στη Μοσούλη.
Τα αγόρια εντόπισαν τους στόχους τους και τους εκτέλεσαν με από μία σφαίρα πίσω από το κεφάλι. Στη συνέχεια τους έθαψαν εκεί που τους σκότωσαν.
Ο Αλί ως τζιχαντιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει οκτώ ή εννέα άνδρες σε μάχη και έχει αποκεφαλίσει ακόμα πέντε καταδικασμένους σε θάνατο.
Η κοινή γνώμη της Δύσης και εμείς μαζί μάθαμε το Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία δύο χρόνια. Η οργάνωση αυτή όμως δεν ξεπήδησε από το πουθενά.
Το Ισλαμικό Κράτος ιδρύθηκε το 1999 με το όνομα “Οργάνωση για τον Μονοθεϊσμό και τον Τζιχάντ” από τον Ιορδανό παλαιστινιακής καταγωγής Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.
Αρχικά δρούσε στην Ιορδανία αλλά όταν ξεκίνησε η ιρακινή αντίσταση το 2003, η οργάνωση έσπευσε στο Ιράκ να πολεμήσει ενάντια στους Αμερικανούς.
Στις 17 Οκτωβρίου 2004 ο Ζαρκάουι ορκίστηκε πίστη στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του μετονομάστηκε σε Αλ Κάιντα του Ιράκ (AQI).
Ο Ζαρκάουι ήταν εκείνος που εγκαινίασε τους κινηματογραφικούς αποκεφαλισμούς ομήρων το 2004.
Τότε όμως δεν υπήρχε το διαδίκτυο όπως σήμερα ώστε οι εικόνες και τα βίντεο να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και να σοκάρουν ή και κάποιους να τους εμπνέουν.
Ο Ζαρκάουι θεωρείται ότι αποκεφάλισε οn camera ο ίδιος τους Νικ Μπεργκ, Γιουτζίν Άρμστρονγκ, Τζακ Χέσλεϊ κι άλλους.
Ο Μπεργκ (αριστερά) και ο Χέσλεϊ (δεξιά) λίγο πριν αποκεφαλιστούν από τον Ζαρκάουι. Όπως βλέπετε και οι δύο όμηροι φοράνε πορτοκαλί φόρμες αιχμαλώτων. Το Ισλαμικό Κράτος ακολούθησε την ίδια ακριβώς γραμμή που είχε δώσει ο ιδρυτής του από το 2004.
Με άλλα λόγια, τίποτα από όσα είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν ακριβώς καινούργιο. Τα είχαμε δει και πριν δέκα χρόνια αλλά τα είχαμε “ξεχάσει”.
Η Αλ Κάιντα του Ιράκ το 2006 ενώθηκε και με άλλες σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις και μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Σούρα των Μουτζαχεντίν. Μετά τον θάνατο του Ζαρκάουι το 2006 και με την ένταξη νέων οργανώσεων στο “Συμβούλιο”, μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Το ISI είχε δύο ηγέτες, τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και τον Αμπού Αγιούμπ Αλ Μάσρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2010.
Από εκείνη τη στιγμή απομένει μόνος του στην ηγεσία ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Τον Απρίλιο του 2013 η οργάνωση ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία και μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ή στο Λεβάντε).
Στις 3 Φεβρουαρίου 2014 το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα, μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο και τον Ιούνιο ανακήρυξε το “χαλιφάτο” του.
Σε όλα αυτά τα 17 χρόνια ζωής της οργάνωσης, το Ισλαμικό Κράτος μεγάλωσε πολλές σειρές παιδιών στρατιωτών, σαν τον αιχμάλωτο Αλί, που σαν έγιναν άνδρες ήταν ικανοί για όλα. Και φυσικά συνεχίζει το παιδομάζωμα, μόνο που τώρα το γνωρίζει όλος ο κόσμος.
Αυτός ο στρατός φανατικών, λοιπόν, δεν είναι μια πρόσφατη ιστορία. Είναι μια οργάνωση που έχει κοντά δύο δεκαετίες ζωής και συνολικά στον κόσμο διαθέτει, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, μεταξύ 52.000 έως 258.000 τζιχαντιστών.
Με το Ισλαμικό Κράτος δεν τελειώνουμε εύκολα και σίγουρα δεν τελειώνουμε σε αυτή τη γενιά…