Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι πρόσφυγες σταμάτησαν να έρχονται αλλά αυτοί που ήρθαν δεν φεύγουν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον Απρίλιο του 2016 η ροή των προσφύγων και των μεταναστών στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, η οποία το περασμένο έτος είχε ξεπεράσει τις 850.000, επιβραδύνθηκε πάνω από 90%, αναφέρει ο Economist.

Λίγες καραβιές εξακολουθούν να φτάνουν, αλλά ο αριθμός των μεταναστών σπάνια πλέον ξεπερνά τους 100.

Η τουρκική συνεργασία είναι «αποτελεσματική τώρα», λέει ένας υπάλληλος από την Frontex, η οποία παρακολουθεί τις ροές, προσθέτοντας ότι από την τουρκική πλευρά, τόσο οι λαθρέμποροι όσο και οι “πελάτες” τους έχουν εξαφανιστεί.

Αυτό αναφέρει νέο δημοσίευμα του Economist, στο οποίο αν και γίνεται λόγος για μείωση των μεταναστευτικών ροών, οι επαναπροωθήσεις δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Οι απελάσεις, που ονομάστηκαν «επαναπροωθήσεις», έχουν μείνει πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη και με τις μειωμένες αφίξεις, με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εντοπιστεί να υποβάλλονται σε έρευνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς των Βρυξελλών, λιγότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν αναβάλει τις σχετικές διαδικασίες.
Αφγανοί και Μαροκινοί, για παράδειγμα, θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, έτσι οι αιτήσεις ασύλου τους είναι πιθανό να απορριφθούν.

Αλλά ακόμη και αυτοί που απορρίπτονται έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, ξεκινώντας μια νομική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα, θα ξεκινήσουν μόλις οι απαραίτητες νομικές -και όχι μόνο- ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έχουν επισημάνει πως κανένας αιτών άσυλο δε θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν έχει πρώτα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του ως προς τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματός του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης έφεσης, και δεν πρόκειται να λάβει ή έχει λάβει ήδη καθεστώς προστασίας στην Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή όμως προκαλεί ανησυχίες στην ΕΕ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι αν οι αιτούντες άσυλο αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να σύρετε έξω τη διαδικασία απέλασης επ ‘αόριστον, οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθεί εκ νέου στη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνει ο Economist.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Η Μαρίν Λεπέν απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος ζωής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr