Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να στέκονται σε δύο βασικά σημεία.
Από τη μία πλευρά το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αφετέρου τη σημασία της συγκεκριμενοποίησης του οδικού χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. «Περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «τελειώνει η αβεβαιότητα και απικαθίσταται πλήρως η σταθερότητα της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης». Στο Μαξίμου προσδοκούν σε έτι περαιτέρω αναστροφή του κλίματος και από τα «δώρα» της ΕΚΤ, τα οποία αναμένονται εντός του Ιουνίου, που δεν είναι άλλα από την επαναφορά του waver στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις τόνιζε πως «όσοι λένε πως οι αποφάσεις για το χρέος παραπέμφθηκαν στο 2018 δεν έχουν ιδέα από οικονομία, καθώς η προσδοκία είναι το Α και το Ω όταν κάποιος επενδυτής καλείται να πάρει αποφάσεις για να επενδύσει και φυσικά θα λάβει υπόψιν του και τις ειλημμένες αποφάσεις για το 2018». Κατά την ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης στον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το μεγαλύτερο κέρδος για τη χώρα προέρχεται από τη μεσοπρόθεσμη διευθέτησή του από το 2019, καθώς προσφέρει δυνητικά μία πολύ μεγάλη ελάφρυνση. Πέραν τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν σε σχέση με την απόφαση για το χρέος ότι για το επόμενα 20 σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες κάτω από το 15% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Με έντονα δηκτικό τρόπο απαντούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ζήτημα με το «συμπληρωμένο” και το «συμπληρωματικό” μνημόνιο που ανέκυψε. Εκτός του mea culpa της Κομισιόν, σχολίαζαν πως «ορισμένοι επειδή έχουν δύο χρόνια να κλείσουν αξιολόγηση έχουν ξεχάσει πως πρόκειται για την καθιερωμένη επικαιροποίηση της συμφωνίας που προβλέπεται μετά από κάθε αξιολόγηση».
Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων που επισημάνθηκαν στο Eurogroup μέσα στον Ιούνιο (prior actions), όπως η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, για το οποίο αποφασίστηκε ότι θα έχει εκκενωθεί ως τις 20 του μήνα, ενώ το ΚΟΙΝΣΥΠ ήδη από την Τρίτη είχε δώσει το πράσινο φως σε 19 αποκρατικοποιήσεις, έχοντας εικόνα των ενστάσεων των εταίρων.
Παράλληλα όμως, το βάρος πέφτει σε αυτό το οποίο έχει υπογραμμίσει ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός, δηλαδή την διακυβέρνηση και την προώθηση νομοθετημάτων και τομών σε οικονομία και κράτος στον «καθαρό» πολιτικό χρόνο των τριών μηνών που παρέχει η απαγκίστρωση από την μόνιμη διαπραγμάτευση.
Στο υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να συνεδριάσει θα δοθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σειρά νομοσχεδίων με αριστερό πρόσημο που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή που θα λειτουργήσει κανονικά όλο το καλοκαίρι με βασικούς στόχους: Την αναδιάταξη της οικονομίας, την τόνωση των κρατικών εσόδων, την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, την ελάφρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων που πλήττονται από τα μέτρα της συμφωνίας και την αναδιάταξη του κράτους. Τούτων δοθέντων, τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος, όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ενώ ακολουθούν τα νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο καπνικών, τα αδήλωτα εισοδήματα, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις δημόσιες συμβάσεις, τον νέο «Καλλικράτη» και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο εξαπολύουν μύδρους κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «ασυμφωνία με την αλήθεια» και μεμψιμοιρία από την αμηχανία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποτυχία της στρατηγικής της. «Εμείς επενδύουμε στο μέλλον της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε αποκλειστικά στη μελλοντική επάνοδό της στην εξουσία» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, παραθέτοντας το «χρονικό της αποτυχημένης στρατηγικής της ΝΔ».
Συγκεκριμένα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως στη ΝΔ:
– αντιλήφθηκαν ότι χάνουν τις εκλογές (Ιούνιος 2014)
– απέδρασαν από τις ευθύνες τους (Ιανουάριος 2015)
– επένδυσαν στην «αριστερή παρένθεση»
– δεν ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση
– οικοδόμησαν κλίμα φόβου
– δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία
– προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων
– υποστήριξαν τις προτάσεις ακραίας λιτότητας (δημοψήφισμα)
– καταδικάστηκαν δύο φορές, στο δημοψήφισμα και τις εθνικές εκλογές
– επένδυσαν στην αποτυχία του προγράμματος
– υιοθέτησαν το πακέτο του ΔΝΤ (απολύσεις, μείωση μισθών/συντάξεων)
– θέλησαν να προκαλέσουν εκλογές στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης
– εγκάλεσαν τους εταίρους για «επιείκεια».