Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στοιχεία για περιπτώσεις διαφθοράς σε βάθος πενταετίας αναζητεί το υπ. Δικαιοσύνης

Στοιχεία για περιπτώσεις διαφθοράς σε βάθος πενταετίας αναζητεί το υπ. Δικαιοσύνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στοιχεία για περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρηματίες μέσα στην τελευταία πενταετία, συλλέγει το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πρώτα ευρήματα έχουν αποσταλεί ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα το «πρώτο πακέτο» στοιχείων.

Όπως είπε ο κ.  Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας  ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τη διεθνή οικονομία, χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην σχετική εκδήλωση.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης «όταν ετησίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ επενδύσεις, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα».

«Τα κράτη πρέπει να συντονιστούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς» υπογράμμισε ο υπουργός και σχολίασε ότι η Ελλάδα από τη θέση 57, έχει ανέβει κατά 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα.

«Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων» είπε ο υπουργός και εξήγησε:

Δημόσιες συμβάσεις: «Έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες του Δημοσίου. Θεσπίζεται ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει την πρόσβαση όλων αλλά και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύστημα».

ΕΣΠΑ: «Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εισαχθεί διαδικασίες διαφάνειας. Οι αξιολογητές δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις επενδυτικές προτάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και επιλέγονται με κλήρωση».

Αναπτυξιακός νόμος: «Οι παλαιότεροι νόμοι είχαν προβλήματα διαφάνειας. Πλέον, έχουν τεθεί νέοι κανόνες κα μια απλοποιημένη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο».

Ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

«Από το 2012 υπάρχουν δεσμευμένα στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία πλήρωσε η Siemens λόγω της εμπλοκής της στη γνωστή υπόθεση. Το ποσό αυτό μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο και η Ελλάδα κινδυνεύει να το απωλέσει, αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017», ανέφερε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Ντράγκο Κος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι μια πρακτική που οι συνέπειές της αφορούν άλλους και όχι την εθνική οικονομία, καθ’ ότι στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.

«Η αδυναμία πάταξης των φαινομένων διακρατικής διαφθοράς, πλήττει τις επιχειρήσεις όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ηθικά. Απαιτείται, λοιπόν, κατ’ αρχήν η εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτροπή, για τον εντοπισμό και την επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων και η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανασχηματισμός Γενικών Γραμματέων υπουργείων – Όλα τα νέα πρόσωπα

Ειδικές φυλακές για τους κρατούμενους για σεξουαλικά εγκλήματα στην Ελλάδα – Ποιες είναι

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζουν express πλειστηριασμούς ακινήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, ζητούν την παραίτηση Φλωρίδη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...