Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει της διήμερης συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, ”έχει επιλέξει τον δρόμο του ακραίου φιλελευθερισμού”, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ”φερέφωνο της διαπλοκής που ζητάει συνέχεια εκλογές”.
O πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, η οποία έως σήμερα κάθε φορά που ετίθετο ζήτημα ασφαλιστικού είχε μία απάντηση την οριζόντια περικοπή συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε και τις αναφορές περί αιφνιδιασμού.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ακόμα και αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα», υπογράμμισε.
Έκανε επίσης λόγο για αποτροπή του κινδύνου φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αλλά και για καταπολέμηση της φτώχειας των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιπλέον στους ενιαίους κανόνες που, όπως είπε, θα ισχύουν για όλους.
Εν συνεχεία, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της ότι προειδοποιούσε πως ήταν μονόδρομος η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Σαν να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος».Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και στα κόμματα της κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι ”δεν θα έκαναν μεταρρύθμιση αλλά θα έφερναν νόμους που θα υπονόμευαν την κοινωνική δικαιοσύνη”.
“Εμείς δουλέψαμε σκληρά για να την μεταρρύθμιση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έφερναν νόμους που υπονόμευαν την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ασφαλιστικό έφτασε στο χείλος του γκρεμού με δική τους ευθύνη.
Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του κ. Σαμαρά. Έχει έναν ηγέτη που άγεται και φέρεται καθ’ υπόδειξη του σκληρού πυρήνα της διαπλοκής. Είχε μια ευκαιρία να διαφοροποιηθεί αλλά την πέταξε. Μετατρέπεται σε φερέφωνο της διαπλοκής, ζητώντας διαρκώς εκλογές.
Τα παίζει όλα στη ρουλέτα, ποντάροντας στο μαύρο, να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ομως όποιος τα παίζει όλα, τα χάνει κι όλα.
Δεν θα αφήσω έξω από την κριτική τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Εχουν πάθει κάτι σαν σύνδρομο της Στοκχόλμης.
Ο Τσίπρας έκανε λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την τομή καθώς όπως υποστήριξε «ξαναφέρνει σε ράγες βιωσιμότητας το ασφαλιστικό χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».
«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευθήκαμε να προστατέψουμε συντάξεις, μισθούς και πρώτη κατοικία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν «είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που είχαν μόνο μία απάντηση που ετίθετο θέμα ασφαλιστικού και η απάντηση ήταν οριζόντια περικοπή συντάξεων. Αυτή ήταν η προσφορά τους».
«Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά στη Βουλή. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια να κάνουμε τομές, μία τέτοια τομή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας αυτό δεν επετεύχθη «με ταχυδακτυλουργίες αλλά επειδή είχαμε βούληση. Είχαμε βούληση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια».
Προειδοποίησε ότι την αναγκαιότητα της παρέμβασης καθώς όπως εξήγησε χωρίς αυτή «σε λίγα χρόνια το ασφαλιστικό θα κατέρρεε. Σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε συντάξεις».
Απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Σαββατοκύριακου καθώς όπως υποστήριξε προηγήθηκε διάλογος επί πεντάμηνο.
Απαντώντας στην κριτική περί «αιφνιδιασμού», έκανε λόγο για θράσος, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια άλλη μεταρρύθμιση, η οποία να συζητήθηκε τόσο πολύ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της στις αρχές του έτους.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διάλογο με όλους τους φορείς και σεβάστηκε τις κινητοποιήσεις, κάνοντας διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού, ενώ στάθηκε και στις συναντήσεις του με εκπροσώπους αγροτών. Όπως είπε, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθεί, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον «ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης β’ κατηγορίας», καθώς εξασφαλίζεται η εθνική σύνταξη.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, μέσω του νομοσχεδίου, προστατεύονται οι νέοι και οι άνεργοι, ενώ επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τον «εκτροχιασμό» του ασφαλιστικού, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο PSI.
Πάντως, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν είναι για όλους ευνοϊκή», διευκρινίζοντας ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. «Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μία μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπονόμευαν τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έφτασαν το ασφαλιστικό στο χείλος του γκρεμού».
Εκτοξεύοντας «βέλη» κατά της Ν.Δ., επεσήμανε ότι κατέθετε παρόμοιες προτάσεις με τους δανειστές.
Έχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Δικαίωμά της, αλλά κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε ώστε αυτή η πολιτική να ηττηθεί» είπε ο πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία, έκανε λόγο για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, ωστόσο αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε., φέροντας ως παράδειγμα την Αυστρία.