Τον Γολγοθά των προληπτικών μέτρων πριν την Ανάσταση του κλεισίματος της αξιολόγησης καλείται να ανέβει η κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη και το έκτακτο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να προγραμματιστεί, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν πάντως πως μοναδικός στόχος παραμένει η συμφωνία, διαψεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα διακινούμενα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.
Το σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χίλτον μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των Θεσμών έχει να κάνει με το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρω, το οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν να απορρίπτουν, καθώς αφενός δεν προβλέπεται συνταγματικά η νομοθέτηση υπό αίρεση και αφετέρου το πολιτικό του κόστος είναι δυσθεώρητο έως… ασήκωτο για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Wolfgang Schäuble θα επιμείνουν στην θεσμοθέτηση και ψηφοφορία από το ελληνικό κοινοβούλιο, πακέτου συγκεκριμένων μέτρων που θα τίθενται σε εφαρμογή όταν και όποτε σημειώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Στο Μαξίμου επιμένουν πάντως πως δεν πρόκειται να νομοθετήσουν μέτρα για μελλοντική εφαρμογή και πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η ελληνική πλευρά φέρεται πως έχει καταλήξει στην εισαγωγή ενός «κόφτη» δαπανών, βάσει του οποίου όταν σημειώνονται δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, θα μπαίνουν σε εφαρμογή ανάλογα μέτρα, για να γίνει η διόρθωση.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο, διαπραγματεύεται μες το κουαρτέτο την εξαίρεση κάποιων κωδικών από τον «κόφτη δαπανών, με κυβερνητική πηγή να αναφέρει χαρακτηριστικά πως μπορεί σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μην είναι δυνατόν να κάνεις περικοπή σε δαπάνη της Υγείας ή της Παιδείας.
Η κυβέρνηση μάλιστα συνδέει τον «κόφτη», με το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, καθώς στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη στόχος είναι για το Μαξίμου να υπάρξει σαφής αναφορά και δέσμευση και στα δύο θέματα, ώστε να κλείσει η περίοδος αβεβαιότητας και εσωστρέφειας που έχει στραγγαλίσει την οικονομία και να μπορέσει να περάσει σταδιακά σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο παραπάνω μηχανισμός θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, ενώ σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο 3, αλλά στο 2ο.
Όσο για το «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιεί μέτρα, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είναι γερμανικής έμπνευσης, καθώς εφαρμόζονται ήδη στην Γερμανία και πάνω σε αυτό το μηχανισμό θα βασιστεί ο σχεδιασμός του αντίστοιχου ελληνικού.
Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να έχει συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνουν διαδοχικά τους βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές που εξετάζουν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο πριν την ερχόμενη Πέμπτη.