Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βρυξέλλες, Δημόσιο Χρέος, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
Τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς περιέγραψε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος αν και ανέφερε πως «αν υπάρξει αρκετή πρόοδος στις συζητήσεις για την Ελλάδα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα», αμέσως όμως σχεδόν το απέκλεισε, αφού πρόσθεσε ότι «αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό», αφού υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή «τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την κυβέρνηση θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή πριν το 2018. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως δεν κάνουν πίσω στην απαίτηση τους για το προληπτικό πακέτο μέτρων, καθώς θεωρούν πως αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν δεν θα πρέπει να σημειωθεί άλλη καθυστέρηση και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από πριν, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα».
Παράλληλα πρόσθεσε πως η διαφορά κυβέρνησης-δανειστών δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των έξτρα μέτρων, αλλά και στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με τον ίδιο το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που έδωσε την Τρίτη η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση απέχει σημαντικά από αυτό που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
Τέλος ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η σειρά που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε οι συνομιλίες να έχουν αίσιο τέλος και να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων είναι η εξής:
1.συμφωνία για το πακέτο
2.βασικά μέτρα
3.προκλητικά μέτρα
4.αποφάσεις για το χρέος, ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει εκταμίευση για περιορισμένο πακέτο μέτρων. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν γίνεται να εκταμιευθούν χρήματα για την Ελλάδα χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε πως αυτά είναι ανοησίες.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως στενεύουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια για την ελληνική πλευρά, αφού τα ταμεία του κράτους είναι μισοάδεια.