Τα μέλη του ισπανικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos («Μπορούμε») τάχθηκαν εναντίον μιας κυβερνητικής συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό και Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), στο οποίο θα συμμετείχε και το κεντρώο Ciudadanos («Πολίτες») όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα. Η στάση αυτή καθιστά ακόμη πιο πιθανή την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών για την 26η Ιουνίου.
Τα μέλη του κόμματος «είπαν όχι κατά ένα 88,23%» σε μια τέτοια συμμαχία, δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο οποίος ασκεί καθήκοντα «οργανωτικού γραμματέα» του Podemos. Συνολικά καταμετρήθηκαν 149.000 ψήφοι από την Πέμπτη.
Το 91,79% των μελών του κόμματος τάχθηκε υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής», με τη συμμετοχή του Podemos και των Σοσιαλιστών, κάτι για το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει απορριφθεί από τους Σοσιαλιστές.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου οδεύουν προς το τέλος της προθεσμίας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Εάν δεν υπάρξει επαρκής υποστήριξη για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ένας νέος πρωθυπουργός ως τη 2η Μαΐου, θα προκηρυχθούν αναπόφευκτα νέες εκλογές.
Κανένα από αυτά τα κόμματα -ούτε το Podemos, ούτε το Ciudadanos, ούτε οι Σοσιαλιστές, αλλά ούτε και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), που κέρδισε τον Δεκέμβριο (28,7% των ψήφων και 123 έδρες) – δεν διαθέτει ικανό αριθμό εδρών ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η εξασφάλιση της υποστήριξης του Podemos θεωρείτο ζωτικής σημασίας για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία του με τους Πολίτες, μετά την ήττα του στην ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί στην ισπανική Βουλή τον Μάρτιο διότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα άλλα κόμματα.
Άλλες δυνητικές επιλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση ελάχιστες πιθανότητες μοιάζουν να έχουν να πραγματωθούν. Η μόνη πιθανή διμερής συμμαχία, αυτή ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα, φαντάζει αδύνατη, πολύ περισσότερο μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους ηγέτες τους, τον Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, τους τελευταίους μήνες.
Το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η οποία εξήλθε από μια βαθιά ύφεση. Η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο.
Αλλά η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και αναλυτές προειδοποιούν, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, πως εάν το πολιτικό αδιέξοδο παραταθεί περαιτέρω, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλη ανεργία (πάνω από το 20% του ενεργού πληθυσμού) και πασχίζει να τιθασεύει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η διεξαγωγή νέων εκλογών δεν θα συμβάλει να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου να επαναληφθεί.
Ο Ισπανός μονάρχης Φίλιππος αναμένεται να διεξαγάγει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια επίλυσης της πολιτικής κρίσης.
Οι Σοσιαλιστές ωστόσο φάνηκαν να επιρρίπτουν στο Podemos την ευθύνη για το αδιέξοδο. «Κάναμε όλα όσα μπορούσαμε», ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές τους, ο Αντόνιο Ερνάντο, «εξαιρουμένης μιας ρήξης» με τους Πολίτες. Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει «στα άλλα» κόμματα, πρόσθεσε. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το 100% των εκλογέων του Podemos δεν θέλουν (να παραμείνει) ο Μαριάνο Ραχόι επικεφαλής της κυβέρνησης».
Από τη δική του πλευρά το PP κάλεσε ξανά να σχηματιστεί ένας «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, τους κεντρώους και την κεντροδεξιά, για να προασπίσει την ενότητα της Ισπανίας, εν μέσω της ανόδου του αυτονομισμού στην Καταλονία, αλλά και να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που το κόμμα αυτό θεωρεί απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη, στην οποία επανήλθε η ισπανική οικονομία στα τέλη του 2014 έπειτα από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας.
Οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με το PP.