Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέλιος Μάντζαρης
Επιχειρηματίας, Πρόεδρος Συλλόγου «Οι Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο»

Η σημασία των εκδηλώσεων στη Λήμνο για την Εκστρατεία της Καλλίπολης

Η σημασία των εκδηλώσεων στη Λήμνο για την Εκστρατεία της Καλλίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισε η Λήμνος κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που προέκυψε από αυτό το παγκόσμιο δρώμενο, οραματίστηκε να καταστήσει παγκόσμια γνωστό ο Σύλλογος «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο», που ιδρύθηκε το 2014, έχοντας αναλάβει έκτοτε εντονότατη δράση.

Η Λήμνος, με την στρατηγική θέση που κατέχει στο Αιγαίο, αποτέλεσε κύρια βάση για τις δυνάμεις της Αντάντ (Entente) για την προετοιμασία της εκστρατείας στην Καλλίπολη (Gallipoli Campaign) την άνοιξη του 1915, αλλά και για την λογιστική και υγειονομική υποστήριξη της εκστρατείας κατά την εξέλιξή της.

Ήταν μόλις τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση της Λήμνου από την οθωμανική αυτοκρατορία και ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη εμπλοκή και συμμετοχή του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε μια παγκόσμια σύρραξη.

Εντούτοις, ενώ η Τουρκία, όντας στο αντίπαλο στρατόπεδο, έχει εκμεταλλευθεί στο μέγιστο την εκστρατεία στην Καλλίπολη για να στήσει αφενός μια κερδοφόρα τουριστική βιομηχανία και αφετέρου να τονώσει το εθνικό γόητρο της, η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει στο παραμικρό την συμβολή στον αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις της Entente για την θετική έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προκειμένου να αναδειχθεί η άγνωστη πλευρά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να δημιουργήσει με την σειρά της πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, σε εθνικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο, οι «Φίλοι των ANZAC από την Λήμνο» μελέτησαν τα ιστορικά δεδομένα και στη συνέχεια κατέστρωσαν ένα μακρόπνοο σχέδιο. Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού έχει τριετή διάρκεια και προβλέπει καταρχήν την ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Λήμνος στην εκστρατεία της Καλλίπολης στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, την Γαλλία, την Ρωσία και βέβαια την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες που έχασαν χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο αυτό.

Το τριετές πρόγραμμα έχει κορωνίδα τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε Απρίλιο στην Λήμνο για την εκστρατεία στην Καλλίπολη, ενώ παράλληλα σε διεθνές επίπεδο διοργανώνονται εκδηλώσεις προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστός ο ρόλος της Λήμνου: επιστημονικές έρευνες, συνέδρια και πλήθος πολιτιστικών δρώμενων.

Στην προσπάθεια αναγνώρισης της ιστορικής μνήμης, διαφαίνονται σαν άμεσοι στόχοι τα παρακάτω:

α) Να τονιστεί ο ρόλος της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στην ιστορική εκστρατεία της Καλλίπολης (1915)

β) Να προωθήσει το ιστορικό αυτό γεγονός της Εκστρατείας της Καλλίπολη (1915) ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας.

γ) Να αναδειχτεί η συνέχεια των δεδομένων της αρχαιότητας από το ιστορικό νησί της Λήμνου, που ποτέ δεν έχουν πάρει τη πραγματική θέση και αναγνώριση μέσα στην ιστορία της χώρας μας.

δ) Η βαθύτερη γνώση, διάδοση και προβολή του ιστορικού ρόλου και της συμβολής του ANZAC και των μελών του κατά την διαδρομή της Ελληνικής ιστορίας και η ανάπτυξη του ρόλου αυτού στη σύγχρονη ζωή μας.

ε) Να πραγματοποιηθεί η εκατονταετηρίδα από την Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου (1918-2018), με την απαραίτητη λαμπρότητα στον Μούδρο, και να αναδειχθεί η συμβολή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιστορική μνήμη είναι ένας όρος που σε όλο τον κόσμο με πολύ μικρότερο όγκο ιστορικών δρώμενων, δημιουργεί και συντηρεί ολόκληρες περιοχές, δίνοντας μάλιστα και το ηθικό έρεισμα για την στήριξη για την ανάπτυξη αυτών.

Στη δική μας περίπτωση, η Λήμνος είναι ένα πανέμορφο μέρος με τεράστια ιστορία από τα αρχαία χρόνια ακόμα, αδικημένο και μάλλον παρατημένο σ αυτήν την παρελθοντολογία.

Ο Σύλλογος που δημιουργήθηκε, έχει δημιουργήσει έναν «οδικό χάρτη» για την δημιουργία και πιθανή ανάπτυξη των ιστορικών δρώμενων -κυρίως στο εξωτερικό- του οποίου τα αποτελέσματα αν εκμεταλλευτούμε σωστά σαν χώρα μπορούν να είναι:

Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, πρωταρχικά στο χρόνο επεξεργασίας του σχετικού τόπου. (Χωροθέτηση μνημείων, δημιουργία θεματικών χώρων, ανάπτυξη χώρων αναψυχής και μουσείων).

Αναπτύσσοντας έναν τουριστικό προορισμό, μέσω του πολιτισμού και της ιστορίας, με μια σειρά δράσεων για τα επόμενα χρόνια και στοχεύοντας στο υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των επισκεπτών του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού. Μοχλεύουμε έτσι την δημιουργία επενδύσεων και ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο επιχειρηματικής δράσης

Δημιουργία αναπτυξιακού πρότυπου. Αναδεικνύοντας τις σχέσεις που υπήρχαν και την μεθοδολογία που αναπτύσσεται στην Λήμνο και δείχνοντας αποφασιστικά την πρόθεση να προωθήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την πολιτιστική κληρονομιά μιας συνέχειας της αρχαίας Ελλάδας, δίνουμε πάτημα σε πολλές περιοχές της χώρας μας, που έχουν να επιδείξουν αντίστοιχες ιστορίες ( Μάχη της Κρήτης, πόλεμος της Κορέας κλπ.), ώστε να κινηθούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι σε ανάλογα projects, όπως η ανάδειξη της θέσης της Λήμνου στην Παγκόσμια Σύγχρονη Ιστορία .

Στον Σύλλογο «Οι Φίλοι του ΑNZAC από την Λήμνο» συμμετέχουμε στους εορτασμούς που δειλά η Πολιτεία πραγματοποιεί τοπικά, προσπαθώντας να το μεγιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι στις 20-21Απριλίου θα πραγματοποιήσουμε εορτασμούς μνήμης για τα 101 χρόνια από την Απόβαση της Καλλίπολης, ανακοινώνοντας τις δράσεις των επόμενων 2 χρόνων σε πρώτη φάση, καλώντας σας όλους να συμμετέχετε. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, σωστά και προγραμματισμένα, σε μια χώρα που έχει ανάγκη από πρότυπα και δημιουργικότητα.

  • WOKE – Στην εποχή της «ρευστοποίησης»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Ο Κυριάκος αρχηγός!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr