Η μείωση των τιμών στο αγελαδινό γάλα και η εγκατάλειψη της αγοράς γάλακτος από εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες με την απόφασή τους να προμηθεύονται γάλα ως πρώτη ύλη από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει να παρασκευάζεται γιαούρτι από μη νωπό γάλα (δηλαδή και από γάλα σκόνη), ενώ έχει προηγηθεί η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος από 5 ημέρες σε 7, και κατόπιν σε 11, καθώς και η διεκδίκηση της Τσεχίας να της επιτραπεί να παρασκευάζει γιαούρτι με την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι», αποτελούν μία σειρά από γεγονότα που συνιστούν επίθεση στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, οι αποφάσεις της κυβέρνησης και η ολιγωρία που επιδεικνύει όχι μόνον στον κλάδο του γάλακτος αλλά για το σύνολο του αγροτικού τομέα επιδεινώνουν την κρίση σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Παράλληλα η χαμηλή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αποδυναμώνει την διάθεσή των καταναλωτών να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή αγοράζοντας ποιοτικά ελληνικά. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την ΚΥΑ για το γιαούρτι, γιατί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για άλλα προϊόντα. Την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση οφείλει να την καταγγείλει και τώρα για να είναι συνεπής. Δεν μπορεί να καταστραφούν όλα στο όνομα της αξιολόγησης.
Θα ήταν χρήσιμο, η κυβέρνηση να συμμετέχει στην ομάδα των Ευρωπαϊκών χωρών, που με πρωτοβουλία της Γαλλίας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την κρίση στον αγροτικό τομέα και να συνεργαστεί με χώρες του Νότου της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί παράταση στο καθεστώς των ποσοστώσεων για μια 5ετία τουλάχιστον, μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά γάλακτος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Καλούμε του αγελαδοτρόφους και γενικά τους αγρότες να διαμαρτυρηθούν καταγγέλλοντας την ολιγωρία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και παράλληλα να οργανωθούν σε Οργανώσεις Παραγωγών για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.
Καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα – στη συγκεκριμένη περίπτωση, γάλα και γιαούρτι – που δεν αναγράφουν, ότι παρασκευάζονται από νωπό ελληνικό γάλα.