Διαβάστε σχετικά για Offshore Εταιρείες, The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Κάμερον,
Εξηγήσεις για το θέμα με τα Panama Papers στα οποία περιλαμβάνεται το όνομα του πατέρα του έδωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υπό τις πιέσεις σχεδόν σύσσωμου του βρετανικού Τύπου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αρχικά αρκέστηκε σε μια δήλωση δια εκπροσώπου του ότι πρόκειται για «ιδιωτική υπόθεση», προχώρησε τελικά ο ίδιος σε δηλώσεις για το θέμα, που θεωρείται το σκάνδαλο του αιώνα.
«Δεν έχω μετοχές. Λαμβάνω τον μισθό του πρωθυπουργού και έχω κάποιες αποταμιεύσεις από τις οποίες παίρνω κάποιους τόκους και έχω και ένα σπίτι» είπε ο Κάμερον όταν του τέθηκε το ερώτημα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν έχω μετοχές, δεν έχω εξωχώριες κοινοπραξίες, ούτε εξωχώρια ταμεία, τίποτα τέτοιο», επέμεινε.
Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο Ίαν Κάμερον διηύθυνε ένα επενδυτικό fund με έδρα τις Μπαχάμες, το Blairmore Holding, του οποίου τα κέρδη διέφευγαν από τις βρετανικές φορολογικές αρχές επί 30 χρόνια, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο μέσω του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca.
Η υπόθεση, που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των βρετανικών εφημερίδων, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κάμερον ο οποίος αναμένεται να προεδρεύσει τον προσεχή μήνα στο Λονδίνο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την Guardian, στο fund του Ίαν Κάμερον απασχολούνταν περίπου 50 άτομα, είχαν την έδρα τους στις Μπαχάμες, υπέγραφαν χαρτιά και ενεργούσαν ως ταμίες και γραμματείς, κάτι που δεν είναι παράνομο. Η εφημερίδα εξάλλου χρησιμοποίησε ως τίτλο ότι «Ο Κάμερον νιώθει τον πυρετό του εγχώριου Τύπου για τα Panama Papers»