Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Ελαστικότερα μέτρα για την Ελλάδα όσο διαρκεί το προσφυγικό

ΔΝΤ: Ελαστικότερα μέτρα για την Ελλάδα όσο διαρκεί το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναφερόμενος στην Ελλάδα o επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ δεν αποκλείει, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, τη βραχυπρόθεσμη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η προσφυγική κρίση, το αμφιλεγόμενο μέλλον της ευρωζώνης, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ένα ενδεχόμενο Brexit, η ενίσχυση των εθνικιστών και η τρομοκρατική απειλή ανησυχούν τις χώρες της ΕΕ.

Σφυγμομέτρηση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους: 65% στην Ιταλία, 64% στη Γαλλία, 63% στην Ισπανία και 40% στη Γερμανία.

Οι εξελίξεις ανησυχούν ωστόσο και τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μόρις Όμπστφελντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ προειδοποιεί για την ευρωπαϊκή τάση «απόρριψης της οικονομικής ολοκλήρωσης και αναζήτησης εθνικών λύσεων». Κατά την άποψή του η επιστροφή των Ευρωπαίων στους συνοριακούς ελέγχους είναι «διαμετρικά αντίθετη προς την ιδέα της νομισματικής ένωσης».

Ο κ. Όμπστφελντ εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής αυτής θα είναι «πολύ υψηλές» και τονίζει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να βρει ένα δρόμο έτσι ώστε να μοιραστεί τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής φιλοξενώντας και ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες».

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ η επιστροφή σε εθνικές λύσεις οφείλεται στις υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν. Παράλληλα παραδέχεται ότι και οι οικονομολόγοι φέρουν ευθύνη για την παρούσα κατάσταση: «Παραβλέψαμε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν τελικά μακριά από την ανάπτυξη».

Η συνέντευξη με τον Μόρις Όμπστφελντ δεν θα μπορούσε να μην περιέχει και αναφορές στην Ελλάδα. Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ είναι έτοιμο να χαλαρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την προσφυγική κρίση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά:

«Οι προσφυγικές ροές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τα ελληνικά δημοσιονομικά αποτελούν, αντίθετα, ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Για να έχει η Ελλάδα επιτυχία θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των συντάξεων είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιτευχθεί εξυγίανση στα δημοσιονομικά χωρίς μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού. Περιορισμός δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ωστόσο απαραίτητες, όπως άλλωστε και μια διαγραφή χρέους».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπερασπίζεται την πρόταση για ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων, την οποία απορρίπτει, ως γνωστόν, η Γερμανία: «Το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στον περιορισμό των κινδύνων μιας κρίσης. Συχνά η Ευρώπη καθυστερεί πολύ να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εν τέλει έχουν μεγάλο κόστος. Και κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης είδαμε παρεμβάσεις που κόστισαν πάρα πολλά χρήματα».

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η «θεά» Ντόρα λέει ότι «woke» ατζέντα δεν υπάρχει στην Ελλάδα -Πρόκειται περί «παρεξήγησης»;

Οι Κούρδοι (SDF) συνέλαβαν 79 μέλη του ISIS σε μεγάλη «επιχείρηση σκούπα» στη βορειοανατολική Συρία

UNHCR (ΟΗΕ): Περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία

HRW: Οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο αν επιστρέψουν στη Συρία αντιμετωπίζουν κινδύνους

Προσχέδιο-καταπέλτης της ΕΕ κατά της Τουρκίας: Στο επίκεντρο «Γαλάζια Πατρίδα», Αγία Σοφία και Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr