Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις αρχές στα Σκόπια οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.
Οι 12 Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη, στο έδαφος των Σκοπίων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται έντονος προβληματισμός και πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Πηγές της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορούν την Ελλάδα για όσα εξελίχθηκαν στην Ειδομένη. Κυβερνητικές πηγές της FYROM κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες.
Μάλιστα οι Σκοπιανοί θέλουν άμεσα να γυρίσουν τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. Μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΙ και για το θέμα που προέκυψε με τα Σκόπια ο Γιώργος Κυρίτσης είπε: «Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε».
«Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη είπε.
Ακόμα 80 άτομα, αλληλέγγυοι και φωτορεπόρτερ θα απελαθούν, είπε ο κύριος Κυρίτσης και ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είχε την πληροφορία ότι αυτό θα γίνει σήμερα το πρωί.
Η ιστορία με το φυλλάδιο έγινε «τοπικά», μοιράστηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν και το συζητούσαν μέρες, δήλωσε ο κύριος Κυρίτσης, τονίζοντας: «Δεν ξέρω αν η πρόθεση ήταν φιλική ή εχθρική, αλλά οδήγησε ανθρώπους να περνούν χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους».
Αιχμές για τη στάση της Αθήνας άφησε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την είσοδο περίπου 1.000 μεταναστών στο έδαφος της γείτονος. Σημειώνεται ότι από χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θα αναγάγει το θέμα σε μείζον διπλωματικό ζήτημα.
Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Πόποφσκι έκανε λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση» ώστε ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη «Μακεδονία» μέσω παράνομων διελεύσεων.
«Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» προσθέτει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.
«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση» πρόσθεσε, αφήνοντας υπαινιγμούς για την ελληνική κυβέρνηση και την κατάσταση στην Ειδομένη.
«Μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη διαδρομή (σ.σ το Βαλκανικό διάδρομο» πρόσθεσε ο κ. Ποπόσκι.