Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βέρνερ Φάιμαν, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,
Περιορισμό του αριθμού προσφύγων που δέχεται εντός των συνόρων της ζητεί από τη Γερμανία ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας.
Η Αυστρία, η οποία αποτελεί τον τελευταίο σταθμό πριν από τη Γερμανία, έχει δεχθεί ήδη σφοδρή κριτική από την Κομισιόν καθώς και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες.
«Η Γερμανία οφείλει να ορίσει κι εκείνη έναν ανώτατο αριθμό προσφύγων που θα δεχτεί από τη Συρία και την Τουρκία. Η Γερμανία πρέπει να είναι σαφής, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να κατευθύνονται μαζικά προς τη χώρα», είπε ο Φάιμαν στην εφημερίδα Kurier.
«Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αυστρίας, η Γερμανία θα πρέπει να ορίσει έναν αριθμό περί τους 400.000 πρόσφυγες. Όσο δεν το κάνει, είναι σαφές τι πρόκειται να συμβεί. Οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι θα περνούν τα σύνορα χωρίς έλεγχο», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Φάιμαν, αναφέρθηκε ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε επανειλημμένα απορρίψει τη θέσπιση ορίου. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η καγκελάριος της Γερμανίας είχε υπερασπιστεί την απόφασή της να κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά και επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση με παράλληλη ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και συνεργασία με την Τουρκία.
Η Αυστρία, μία χώρα 8.500.000 κατοίκων, δέχθηκε πέρσι 90.000 αιτήσεις για άσυλο, ενώ για φέτος έχει ορίσει μικρότερο αριθμό υποδοχής προσφύγων –συγκεκριμένα 37.500 άτομα– και ανώτατο ημερήσιο όριο από τα μέσα Φεβρουαρίου τα 80 άτομα.
Ο Φάιμαν θεωρεί ότι η σημερινή Σύνοδος καλείται να αποφασίσει τρία πράγματα: βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να εμποδιστούν οι λαθρέμποροι και να γίνει εφικτή η επιστροφή όσων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται, τερματισμό της μετακίνησης προσφύγων χωρίς ελέγχους, δημιουργία ενός συστήματος απορρόφησης των προσφύγων στο οποίο θα συμβάλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.