Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη – Ακυβέρνητη μετά τις εκλογές η Ιρλανδία

Νέο πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη – Ακυβέρνητη μετά τις εκλογές η Ιρλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ιρλανδία,

Στα χνάρια της Ισπανίας που δύο και πλέον μήνες μετά τις εκλογές εξακολουθεί να μην έχει αποκτήσει κυβέρνηση αποφάσισε να βαδίσει και η Ιρλανδία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσουν το καθένα ξεχωριστά να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός των επόμενων 10 ημερών, μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι το εγχείρημα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα αναγκάσει τα κόμματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι η προοπτική αυτή έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Έντα Κένι πλήρωσε το τίμημα στις εκλογές της Παρασκευής της ανομοιογενούς ανάκαμψης της οικονομίας. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως όσο πλησιάζει προς το τέλος της το κόμμα του Κένι, το Φίνε Γκαέλ, εκτιμάται ότι θα κερδίσει μόλις 50 έδρες, δηλαδή 30 λιγότερες από τις 80 που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα χρειαστεί να κοιτάξουμε στο ευρύτερο φάσμα του Ντάιλ – το ιρλανδικό κοινοβούλι – για να δούμε πού μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες για να συζητήσουμε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν, που προέρχεται από το Φίνε Γκαέλ.

Όταν ρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τελικά σε μια συμφωνία με το αντίπαλο κόμμα Φιάνα Φέιλ – η μόνη βιώσιμη λύση – ο Φλάναγκαν απάντησε ότι «οι αμετακίνητες θέσεις» δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση.

Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο κομμάτων, ιδίως του Φιάνα Φέιλ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συνεργασία. Ο Μπίλι Κέλεχερ του Φιάνα Φέιλ είπε ότι το κόμμα θα αναζητήσει τη στήριξη άλλων, μικρότερων κομμάτων, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο ηγέτης του, ο Μάικλ Μάρτιν, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το κοινοβούλιο, στις 10 Μαρτίου.

Η Τερίζα Ρέιντι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κορκ, είπε ότι «υπάρχουν μόνο δύο επιλογές στο τραπέζι: κάποιου είδους κυβέρνηση μειοψηφίας ή ένας συνασπισμός κομμάτων», εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να υπάρχει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τη συνεργασία του Φίνε Γκαέλ με το Φιάνα Φέιλ. Προέβλεψε μάλιστα ότι η Ιρλανδία δεν θα αποκτήσει κυβέρνηση «πολύ σύντομα» αλλά θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες μέχρι «να έχουμε μια αίσθηση του τι μορφή θα έχει».
Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η οικονομία της Ιρλανδίας μπορεί να αντέξει, σε κάποιο βαθμό, την αβεβαιότητα, αφού πέρσι σημείωσε αύξηση περίπου 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στις 24 Νοεμβρίου

Ποιους εκλογείς διαγράφει από τους εκλογικούς καταλόγους το υπουργείο Εσωτερικών

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία Ιανουάριο ή Μάιο και αλλαγή ηγεσίας «βλέπει» ο Economist

Γερμανία: Ψήφος Εμπιστοσύνης στις 16/12 – Εκλογές στις 23/2/25

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr