Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές σε βάρος της χώρας, κατηγορώντας την για έλλειψη βούλησης στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ο λόγος; για τον 29χρονο , Σεμπάστιαν Κουρτζ, τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας που έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να απειλεί τη χώρα μας.
Το οξύμωρο είναι ότι το “μειράκιον” Σεμπάστιαν Κουρτζ είναι υπουργός Εξωτερικών σε μια χώρα που διαθέτει μια λαϊκή παροιμία που λέει ότι «ένας έμπειρος αξίζει περισσότερο από δέκα μορφωμένους» Και μάλιστα ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτζ καταστρατηγεί κάθε κανόνα και νόρμα, καθώς ούτε εμπειρία διαθέτει, αλλά ούτε καν τα απαιτούμενα μορφωτικά εφόδια.
Είναι σίγουρα νέος. «Ατσαλάκωτος» και άφθαρτος λόγω απειρίας, αλλά και εξωτερικής εμφάνισης. Και (σχετικά) ωραίος, σύμφωνα με τις Αυστριακές πάντα.
Σνομπάρει τη γραβάτα ως ενδυματολογικό αξεσουάρ –αλλά αυτή η στάση του δεν τον τοποθετεί a priori στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, όπως θα υπέθετε κάποιος.
Αντιθέτως, ο 29χρονος Σεμπάστιαν Κουρτζ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, θεωρεί εαυτόν ως έναν συντηρητικό πολιτικό, που δεν φοβάται να συνομιλεί και να αντιπαρατίθεται καθημερινά με «ιερά τέρατα» του χώρου του, όπως τον Αμερικανό ΥΠ.ΕΞ. Τζον Κέρι και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ίδιος ο Κουρτζ (λέει πως) υπήρξε πολιτικά ενεργός από τα δέκα του κιόλας χρόνια, ενώ μόλις πήρε το απολυτήριο του λυκείου του γράφτηκε στην νεολαία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, του OVP.
Όταν ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, εξελέγη ως επικεφαλής της νεολαίας του OVP, ενώ το 2010-2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης.
Τον Απρίλιο του 2011, ο Κουρτζ διορίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, στο τότε νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση ξένων πολιτών και κυρίως μεταναστών.
Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών [ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση] με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.
Κάνοντας όλα αυτά όμως, κάπου ξεχάστηκε να πάρει το πτυχίο της Νομικής, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως ο νεαρός πολιτικός δεν διαθέτει τα απαιτούμενα εχέγγυα και προσόντα προκειμένου να αναλάβει μια τόσο απαιτητική θέση.
Η τοποθέτηση του προκάλεσε σάλο στην Αυστρία, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν (ίσως και ορθά): «πως γίνεται ένας άνθρωπος δίχως καν πτυχίο ανώτερης σχολής πανεπιστημίου να γίνει υπουργός Εξωτερικών;»
Στην Ευρώπη του πολιτισμού όμως όλα γίνεται να συμβούν –ας μην ξεχνάμε πως κοτζάμ επικεφαλής του Εurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε πει ψέματα πως έχει λάβει δήθεν μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστημιακό κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας με βάσει την εργασία του «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική». Τελικά, όπως αποδείχτηκε, και κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές του ιρλανδικού πανεπιστημίου, ο Ντάισελμπλουμ ουδέποτε έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το μόνο που διαθέτει ο 49χρονος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είναι ένα ταπεινό πτυχίο Αγροτικής Οικονομίας που ολοκλήρωσε στο άσημο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup να αναγκαστεί να αλλάξει το βιογραφικό του!
«Μας εξέπληξε δυσάρεστα το γεγονός πως ο κ. Κουρτζ έγινε ΥΠ.ΕΞ. δίχως καμία απολύτως πρότερη διπλωματική εμπειρία. Είναι σαν η Αυστρία να «πετάει λευκή πετσέτα» στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Χάιντζ Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του δεξιού κόμματος FPO.
«Είναι αλήθεια, λόγω της ηλικίας μου διαθέτω περιορισμένη εμπειρία και μηδενική διπλωματική εμπειρία. Ωστόσο, αυτό που φέρνω εγώ είναι πολλή ενέργεια, συνέπεια και θέληση να συνεισφέρω», ήταν η άμεση απάντηση του Κουρτζ –μια άκρως λαϊκιστική και πολιτικάντικη απάντηση, απ’ αυτές που βγάζει καθημερινά σωρηδόν το γραφείο τύπου ενός πολιτικού.
Και όμως, σε μια χώρα όπως η Αυστρία που διαθέτει μια ευρύτατα γνωστή λαϊκή παροιμία που λέει ότι
«ένας έμπειρος αξίζει περισσότερο από δέκα μορφωμένους», ο Κουρτζ καταστρατηγεί κάθε κανόνα και νόρμα, καθώς ούτε εμπειρία διαθέτει, αλλά ουτε καν τα απαιτούμενα μορφωτικά εφόδια!
Με την ευρωπαϊκή Αριστερά να έχει βρει από τώρα το νέο persona non grata της, ο Κουρτζ φροντίζει να επαναλαμβάνει διαρκώς πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων», κατηγορώντας την χώρα μας για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.
Όπως και να’ χει, ο Κουρτζ για πολλούς θεωρείται ως ο νέος «ανατέλλων αστέρας» στην πολιτική ζωή της Αυστρίας.
Μένει να δούμε στο εγγύς μέλλον αν ο πολιτικός αστέρας με το όνομα Κουρτζ θα γίνει κάτι παραπάνω από ανατέλλων ή αν θα αποδειχθεί… διάττοντας.
ΠΗΓΗ: in.gr, huffingtonpost.gr