Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Προεόρτια” στρατιωτικής αντιπαράθεσης Κίνας – ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η Κίνα έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση ραντάρ υψηλής συχνότητας στα νησιά Σπάρτλι. Το ραντάρ αυτό ενισχύει τις κινεζικές δυνατότητες ελέγχου της αμφιλεγόμενης Νότιας Σινικής Θάλασσας, υποστηρίζει δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεξαμενή σκέψης The Asian Maritime Transparency Initiative στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η κατασκευή των υποδομών στον ύφαλο Κουαρτερόν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ το τεχνητά κατασκευασμένο νησί καλύπτει πλέον έκταση 210.500 τ.μ.

«Είναι πιθανό να έχουν κατασκευαστεί δύο πύργοι ραντάρ στο βόρειο τμήμα της εγκατάστασης, ενώ αριθμός 20μέτρων πόλων έχει υψωθεί στο νότιο τμήμα», υποστηρίζει η αναφορά. Οι πόλοι αυτοί μπορεί ν’ αποτελούν τμήμα εγκατάστασης ραντάρ υψηλής συχνότητας, αναβαθμίζοντας την ικανότητα της Κίνας να επιτηρεί τόσο τη ναυσιπλοΐα, όσο και την εναέρια κυκλοφορία, κατά μήκος του συγκεκριμένου γεωγραφικού τμήματος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, τονίζει η αναφορά του αμερικανικού think tank.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Κίνας δε απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για να σχολιάσουν.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την κατασκευή υπόγειου καταφυγίου και ενός φάρου στη βόρεια πλευρά του νησιού. Επίσης φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί ένα ελικοδρόμιο, υποδομές επικοινωνιών, αλλά και μία αποβάθρα με γερανό μεταφοράς.

Η ίδια αναφορά, η οποία συντάχθηκε από την αναφερόμενη δεξαμενή σκέψης και στηρίζεται στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών την περίοδο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει σημαντική κάλυψη ραντάρ του βόρειου τμήματος της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Η κάλυψη αυτή γίνεται δυνατή με τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του νέου σταθμού ραντάρ, των κινεζικών ραντάρ στην εδαφική επικράτεια της Κίνας, αλλά και τις υποδομές ραντάρ που έχουν κατασκευαστεί στα νησιά Παρασέλ, που βρίσκονται βορειοδυτικά των νησιών Σπάρτλι. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Βιετνάμ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες την προηγούμενη εβδομάδα για την ανάπτυξη εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος από την Κίνα στα νησιά Παρασέλ.

Ένα ραντάρ υψηλής συχνότητας στον ύφαλο Κουαρτερόν θα ενισχύσει τις δυνατότητες θαλάσσιας και εναέριας επιτήρησης της Κίνας, βορείως των στενών της Μαλάκας, αλλά και άλλων σημαντικών θαλασσίων οδών της περιοχής. Η αναφορά κάνει λόγο για πιθανή τοποθέτηση ραντάρ στους υφάλους Γκέιβεν, Χιου και Τζόνσον, στα νησιά Σπάρτλι, όπως επίσης και ελικοδρόμια, αλλά και πιθανή μεταφορά οπλισμού στις δύο προηγούμενες εγκαταστάσεις.

Η αναφορά δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι στις ΗΠΑ, στην ατζέντα της οποίας θα έχουν κυρίαρχη θέση οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών έχει υποστηρίξει ότι οι αμυντικές υποδομές της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δε διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ στη Χαβάη.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ δήλωσε ότι: Η Ουάσιγκτον «θα πιέσει την Κίνα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από την οποία διέρχεται ετήσια εμπορευματική διακίνηση οικονομικού ύψους άνω των 5 τρισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες, αλλά και η Ταϊβάν έχουν επίσης διεκδικήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H δραματική εβδομάδα που απειλεί να μετατρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε παγκόσμια σύγκρουση

Αμερικανικός επιστημονικός δορυφόρος εντόπισε το μυστικό αεροπλανοφόρο της Κίνας

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Στη Βρετανία αγνώστου ταυτότητας ντρόουνς πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr