Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΕ: “Υποχρεωτική αλληλεγγύη” υπό το φόβο διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιβάλει στις χώρες της ΕΕ να παρέχουν φυσικό αέριο από τα αποθέματά τους σε γειτονικές χώρες τους που έχουν πρόβλημα σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο προτάσεων της για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών που είναι εξαρτημένες από τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Οι προτάσεις θα συμφωνηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ανακοινωθούν επίσημα την άλλη εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με τις προτάσεις αυτές, η Ευρώπη θα διαιρεθεί σε 9 ζώνες και οι χώρες σε κάθε ζώνη θα είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται για να σχεδιάσουν πώς θα «κτίσουν» τα αποθέματά τους και τις υποδομές που θα επιτρέπουν την ευκολότερη ροή του αερίου μεταξύ τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει τη σύνταξη αυτών των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων και θέλει, επίσης, να έχει μία αμφιλεγόμενη εξουσία ελέγχου και αρνησικυρίας (βέτο) των συμβάσεων αερίου, πριν αυτές υπογραφούν από τις χώρες – μέλη, προκειμένου να διασφαλίζει τον δίκαιο εφοδιασμό.

«Η ασφάλεια της προμήθειας στην ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη – μέλη μόνα τους και μπορεί… να επιτευχθεί καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης», αναφέρεται στο σχέδιο του εγγράφου της Κομισιόν, το οποίο είναι σε γνώση των Financial Times.

Η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα αποτελέσουν μία βαλκανική ομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις πιο ευάλωτες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, η Γερμανία θα συγκροτήσει μία ομάδα μαζί με την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Η Ουγγαρία θα είναι στην ίδια ζώνη με την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Κροατία. Η Φινλανδία θα πρέπει να συντάξει μαζί με τις χώρες της Βαλτικής σχέδια για την παροχή αερίου σε καταστάσεις ανάγκης.

Προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά, τα δίκτυα θέρμανσης περιοχών και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία. Εάν μία χώρα θα είχε δυσκολία με τον εφοδιασμό τους με αέριο – σε αντίθεση με γειτονική της χώρα – η γειτονική χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να παρέμβει, παρέχοντας αέριο από τα αποθέματα ή τη βιομηχανία της.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν αποκαλούν «υποχρεωτική αλληλεγγύη» τα σχέδια αυτά, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι διακοπές της παροχής ρωσικού αερίου το 2006 και το 2009 ανέδειξαν μία κρίσιμη αδυναμία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, την οποία θέλει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή με το πακέτο των προτάσεων της. Αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν συμπεράνει ότι οι χώρες ήταν ευάλωτες το 2006 και το 2009, επειδή είχαν χαμηλά αποθέματα αερίου και είχαν ασθενή διασύνδεση με τις γειτονικές τους χώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου – ΝΑΤΟ-Ουκρανία σε έκτακτες συνομιλίες

Ρωσία: Διαγράφονται με νόμο τα χρέη των νεοσύλλεκτων που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr