Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Η μεγάλη «σφαγή» υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας και ο διπλωμάτης με τα… μπότοξ!

Η μεγάλη «σφαγή» υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας και ο διπλωμάτης με τα… μπότοξ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, ξεκινούμε με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 15 υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο και οι επιτυχόντες θα στελεχώσουν αφού αποφοιτήσουν από τη Διπλωματική Ακαδημία ως ακόλουθοι πρεσβείας τον διπλωματικό κλάδο.

Η νέα σειρά θα υποβληθεί σε πραγματική εκπαίδευση εννέα μηνών.

Ήδη στην αρχή του έτους – με ιδιαίτερη μέριμνα του ΥΠΕΞ καθηγητή κ. Κοτζιά – δημοσιεύθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα που καταργεί το πολλαπλώς επικριθέν διάταγμα του 2012, με το οποίο είχε ουσιαστικά απαξιωθεί πλήρως η Διπλωματική Ακαδημία, καθώς η εκπαίδευση σε αυτή είχε περιοριστεί σε τρεις μόνο μήνες, με αφορμή, υποτίθεται, τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Τότε έγινε λόγος για προσωρινή ρύθμιση, αλλά, ως συνήθως, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και με το τρίμηνο καθεστώς εκπαίδευσης έχουν αισίως περάσει τρεις σειρές ακολούθων.

Αρκετοί εκ των νέων αυτών υπαλλήλων είναι, μας λένε, υποσχόμενοι, αλλά υπάρχουν και τα συνηθισμένα πλέον «βαρίδια» (π.χ. κάποιος εμφανίζεται να αγνοεί την αγγλική, κάποιοι να μιλάνε σπαστά γαλλικά, πολλοί να μην ξέρουν να γράψουν σωστά ελληνικά και κυρίως έγγραφα με νόημα).

Όπως μας μετάφεραν, η νέα σειρά των άρτι επιτυχόντων στις εξετάσεις δεν έδειξε και πολλά.

Κατά μία φήμη μάλιστα η επιτροπή του διαγωνισμού (πρόεδρος η πρέσβης Κωνσταντίνα Κολλιού, ο γενικός διευθυντής διοίκησης Δημήτρης Λέτσιος, ΠΥΑ΄ και η προϊσταμένη του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας Ναντίν Αθανασιάδου) έκλινε να ολοκληρώσει το διαγωνισμό με λιγότερους επιτυχόντες αφήνοντας κενές κάποιες από τις 15 προς πλήρωση θέσεις για επόμενο διαγωνισμό.

Η «ζημιά» έγινε, όπως φαίνεται κατά την πρώτη εξέταση, αυτήν της ελληνικής γλώσσας.

Συνήθως εξεταστής οριζόταν καθηγητής της γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ο κ. Χαραλαμπάκης πιο πρόσφατα, ο κ. Μπαμπινιώτης παλιότερα).

Φέτος (πρώτες εξετάσεις της «πρώτης φορά αριστεράς») ορίσθηκε ως εξεταστής ο λέκτορας «Ελληνικής Φιλοσοφίας της Διασποράς» στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και μέλος του τομέα Φιλοσοφίας αυτού (ναι, είναι ο τομέας του καθηγητή υφυπουργού παιδείας κ. Πελεγρίνη) κ. Σωτήρης Φούρναρος.

Ο κ. Φούρναρος, φιλόσοφος γαρ (ειδικός στον Κορνήλιο Καστοριάδη), έφερε για την εξέταση κείμενα (με κοινωνικές προεκτάσεις, ακούστηκε) τα οποία προκάλεσαν «εξεταστικό πατατράκ».

Έτσι, επί 95 προσελθόντων στις εξετάσεις (είχαν δηλωθεί 149), τελικά πέρασαν 64.

Η απώλεια του 1/3 των υποψηφίων από την πρώτη εξέταση ουσιαστικά μείωσε επικίνδυνα την δεξαμενή με αποτέλεσμα για τις υπόλοιπες εξετάσεις να μην υπάρχει δυνατότητα για πολλά κοψίματα.

Υπενθυμίζεται ότι, συνήθως, η τακτική των επιτροπών εξετάσεων σε τέτοιους διαγωνισμούς ήταν πάντα να κρατάνε ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων έως την εξέταση στο τελευταίο μάθημα με διπλές εξετάσεις (οικονομικά) με το κύριο κόψιμο να γίνεται στις ξένες γλώσσες, στη διπλωματική ιστορία και στο δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται πάντως ότι, με την εξαίρεση του γιού του πρέσβη στη Ποτγκόριτσα κ. Αθανασίου, κανένα από τα πρεσβευτόπαιδα που συμμετείχαν στην εξέταση δεν κόπηκε – ακόμα και ο γιός του Α΄ Γενικού Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων πρέσβη κ. Μαυροειδή, που -όπως μας μετέφεραν- δεν διακρίθηκε στο σύνολο των εξετάσεων για την ελληνομάθεια του.

Με τη περιορισμένη πλέον δεξαμενή υποψηφίων η πορεία του διαγωνισμού ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη.

Από τους 64 βρεθήκαμε στους 33 μετά την εξέταση στη γαλλική γλώσσα, όπου γίνεται συνήθως και το μεγάλο κόψιμο.

Ανάμεσα στους κομμένους από την αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού στο ΕΚΠΑ κα Δέσποινα Προβατά και ο κ. Καλαμβοκίδης, σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.

Το πόσο στενό είχε καταστεί πλέον το περιθώριο της επιτροπής φάνηκε στην εξέταση της αγγλικής, όπου οι εξεταστές κα Καραβά και κ. Schulz, επίκουρη καθηγήτρια και καθηγητής, αντίστοιχα, του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ δεν έκοψαν κανένα.

Ο παλιός εξεταστής της διπλωματικής ιστορίας καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου έκοψε άλλους 12.

Έτσι φθάσαμε στον εξεταστή του δημοσίου διεθνούς δικαίου αναπληρωτή καθηγητή κ. Πέτρο Λιάκουρα (επί πολλά έτη σύμβουλο στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ), ο οποίος κόβοντας άλλους 6 έφθασε στο μαγικό αριθμό 15.

Από εκεί και πέρα, ανθρωπίνως ήταν δύσκολο για τους καθηγητές Κότιο και Ρουκανά να κόψουν κάποιον υποψήφιο στα οικονομικά.

Άξιο μνείας είναι, ίσως, ότι οι κ.κ. Λιάκουρας, Κότιος και Ρουκανάς ανήκουν στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, το τμήμα δηλαδή όπου ανήκει ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς.

Από εκεί και πέρα φυσικά δεν μπορούσε να κοπεί κανείς και με το βαθμό τους οι εξεταστές (οι καθηγητές της Νομικής Αθηνών κα Λία Αθανασίου –ναυτικό δίκαιο- και Χάρης Παμπούκης – ναι, ο παλιός υπουργός επικρατείας και εξ απορρήτων του κ. Γιώργου Παπανδρέου πέρασε ξανά τις πύλες του ΥΠΕΞ για να εξετάσει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο -, ο καθηγητής του Παντείου και γιός και εγγονός πρέσβεων ο ίδιος κ. Κώστας Στεφάνου – ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -, ο διευθυντής ΝΑΤΟ κ. Αλέξης Ζάννος – γεωγραφία -, ο παλιός συνεργάτης του κ. Κοτζιά στο γραφείο ΓΑΠ καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρόδου κ. Παναγιώτης Τσάκωνας – διεθνείς σχέσεις -, η ομότιμη καθηγήτρια της ΑΣΚΤ κα Λαμπράκη-Πλάκα – ελληνικός πολιτισμός -, ο διευθύνων της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης, ΣΠΑ΄) απλώς καθόρισαν τη σειρά επιτυχίας – όπως άλλωστε και η συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν πλην των μελών της επιτροπής (διακρίθηκε η κα Αθανασιάδου) η δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ κα. Αριστοτέλεια Πελώνη και –σε νέο εξεταστικό ρόλο – ο καθηγητής του ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Άγγελος Κότιος.

Παλιοί υπεξικοί μας θύμιζαν ότι ο τέως αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχε υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα στο ΥΠΕΞ την περίοδο 1991-1993. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι ήταν και υποψήφιος βουλευτής στη Δημοκρατική Συμμαχία της κας Μπακογιάννη το 2012.

Οι επιτυχόντες κατά σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό: Νάκος Μιχαήλ, Καβέτσος Χαρίλαος, Παπαμάργαρης Αθανάσιος, Μανιατάκης Αριστείδης, Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, Οικονόμου Γεώργιος, Ουνανιάν Μηνάς, Κολοκυθά Αγγελική, Οικονομόπουλος Μιχαήλ (γιός του πρέσβη στην Αμπούτζα κ. Αλέκου Οικονομόπουλου), Μαυροειδής Νικόλαος (γιός του Α΄ Γενικού Διεθυντή κ. Πέτρου Μαυροειδή, πρέσβη), Μαρίνης Δαυΐδ, Ανδρουλάκης Κωνσταντίνος, Πεδιώτη Εμμανουέλα-Ζανίν (κόρη του διευθύνοντα τη Διεύθυνση Schengen κ. Γιάννη Πεδιώτη, ΣΠΑ΄), Κουγιού Παναγιώτης (γιός του πρέσβη στο Βατικανό κ. Αλέξανδρου Κουγιού, πρέσβη), Μπικής Αχιλλεύς. Είναι ενδιαφέρον ότι σε κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς» το 1/3 σχεδόν (4 στους 15) των επιτυχόντων είναι τέκνα υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου. Μπορεί αυτό να μην σημαίνει βέβαια και τίποτα αφού πολλές φορές ενεργούν αρνητικά τα υπηρεσιακά πάθη, αλλά είναι πάντως η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια ποσοστά.

***

Κουΐζ: Για ποιόν -άρρενα- διπλωματικό κυκλοφορεί ευρέως ότι εκτός από το βάψιμο του μαλλιού του έχει αρχίσει προσφάτως και ενέσεις μπότοξ (κατά άλλους, η χρήση αφορά μόνο υαλουρονικό οξύ);

***

Οι προσκλήσεις για το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΥΣ) στάλθηκαν και η συνεδρίαση έχει προσδιοριστεί για τη Τρίτη 9/2 στις 11.00.

Όπως έχουμε γράψει το θέμα είναι η προαγωγή σε πρεσβευτικό βαθμό.

Οι κενές θέσεις πληρεξουσίων υπουργών Β΄ στο διπλωματικό κλάδο είναι αυτή τη στιγμή τριάντα.

Υπολογίζοντας 3-4 παραλείψεις αυτό σημαίνει ότι η κρίση θα φθάσει το απώτερο μέχρι το κ. Κόλλια.

Υπάρχουν όμως επίμονες φήμες ότι θα υπάρξουν αρκετές παραλείψεις.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κ. Κοτζιάς θα φθάσει όμως και βαθύτερα στην επετηρίδα, καθώς είναι πιθανόν ο υπουργός να μη ζητήσει τη κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

Αντίθετα στους ΟΕΥ κυκλοφορεί έντονα ότι ετοιμάζεται βαθειά τομή με σκοπό να παραλειφθεί γνωστός συνδικαλιστής αλλά και πολλοί συνάδελφοι του με στόχο να αναδειχθεί σύμβουλος χαμηλότερα στην επετηρίδα.

***

Το ΑΥΣ δεν θα απασχολήσουν ως φαίνεται μεταθέσεις πρέσβεων.

Το σενάριο που κυκλοφορεί ομιλεί για προκήρυξη μέσα στις επόμενες ημέρες αρκετών πρεσβευτικών πόστων.

Εκτός από Ουάσιγκτον (ακούγεται ο νυν επικεφαλής της ΜΑ ΕΕ κ. Παπασταύρου, αλλά και ο νυν Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων κ. Πέτρος Μαυροειδής), Λονδίνο (ο νυν πρέσβης κ. Μπίκας, τέως Διοικητής της ΕΥΠ, ακούγεται και αυτός για Ουάσινγκτον), Ρώμης, Άγκυρας, Γενεύης (ακούγονται η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Κόικα, η γενική διευθύντρια διεθνών οικονομικών σχέσεων πρέσβης κα Κολλιού και ο πρέσβης στο Κάιρο κ. Λάζαρης), οι υφιστάμενες πιστώσεις επιτρέπουν την προκήρυξη όλων των ευρωπαϊκών πόστων που οι προϊστάμενοί τους υπηρετούν σε αυτά άνω της διετίας.

Στην προκήρυξη αυτή θα μπορέσουν – και είναι ορθή και δίκαιη η σχετική ιδέα του κ. Κοτζιά – να συμμετάσχουν και οι άρτι προαχθέντες στο ΑΥΣ αυτής της βδομάδας. Αν μετρήσουμε τα διαθέσιμα χρήματα μπορεί κανείς να προβλέψει ότι είναι δυνατές 20-30 αλλαγές σε πρεσβευτικά πόστα.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχες πιστώσεις δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί εισέτι για τις μεταθέσεις χαμηλότερων βαθμών και των λοιπών κλάδων.

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι τελικά, όπως και πέρυσι, θα περιοριστούμε στις απολύτως αναγκαίες μεταθέσεις, ενώ πιο πολλοί θα είναι όσοι επιστρέψουν στη κεντρική υπηρεσία, παρά όσοι θα αναχωρήσουν για την εξωτερική.

Πολλές θέσεις είναι πιθανότατο ότι δεν θα καλυφθούν ώστε το οργανόγραμμα στο εξωτερικό να καταστεί πιο λιτό.

Ενώ και για θέσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί μπορεί να υπάρξουν μετακινήσεις, καθώς προκήρυξη δεν απαιτείται εάν ο κάτοχος τους απλώς επιστρέφει στο κέντρο. Άλλωστε, μόνο αυτό αποτελεί ριζική λύση για να μην κλείσουν αρχές εξωτερικού και είναι αλήθεια ότι ο υπερβολικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων σε πολλές αρχές εξυπηρετεί μάλλον ρουσφέτια παρά πραγματικές ανάγκες. Θυμίζουμε ότι αρχίζουν να λήγουν ούτως ή άλλως οι πολυτελείς αποσπάσεις στη ΜΑ ΕΕ που έγιναν το 2011 ενόψει προεδρίας και την έχουν καταστήσει υπερτροφική.

***

Ήλθε η ώρα αναχώρησης της Προσωπάρχου κας Χαράς Σκολαρίκου, ΠΥΒ΄, για τη πρεσβεία της στη Βέρνη και ακόμα δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης της. Τούτο καθιστά αληθοφανείς τις φήμες ότι ο διάδοχος της πιθανόν να ευρίσκεται μεταξύ όσων προαχθούν αυτή την εβδομάδα.

***

Έντονη δραστηριότητα αρχίζει να αναπτύσσει η τέως ΥΠΕΞ κα Ντόρα Μπακογιάννη από της αναλήψεως των καθηκόντων της ως συντονίστριας για τα θέματα εξωτερικών και άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Παλιές επαφές ανανεώνονται. Ενώ ήδη άρχισε τις μάλιστα και τις διεθνείς επαφές.

Ήδη τη προσεχή βδομάδα θα συμμετάσχει στο Μόναχο στη γνωστή ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια που οργανώνει κάθε έτος ο πρέσβης Wolfgang Ischinger και που φέτος έχει ως θέμα τη προσφυγική κρίση. Εκεί θα συμμετάσχουν ο Dmitry Medvedev, ο John Kerry ο Sergey Lavrov και όλοι σχεδόν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ (λέμε «σχεδόν» διότι η επίσημη Ελλάδα θα απουσιάζει πανηγυρικά).

***

Την Τετάρτη, μετά το ΑΥΣ, με φρέσκια ενημέρωση…

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr