Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Αντεπίθεση από Ελλάδα και Ιταλία για τη Σένγκεν

Deutsche Welle: Αντεπίθεση από Ελλάδα και Ιταλία για τη Σένγκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην αντεπίθεση Ελλήνων και Ιταλών ευρωβουλευτών στα πυρά που δέχονται Ελλάδα και Ιταλία για πλημμελή φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και κατόπιν της δημοσιοποίησης της έκθεσης της «επιτροπής αξιολόγησης Schengen» από την Κομισιόν, με την οποία δόθηκε και το σχετικό τελεσίγραφο των 90 ημερών στην Ελλάδα για να βελτιώσει τις διαδικασίες για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων, Ελλάδα και Ιταλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής των ευρωβουλευτών κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται, πριν καν αρχίσει η συζήτηση, ο Ιταλός επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Gianni Pitella θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, και θυμίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό, αλλά και ανθρωπιστικό.

«Κατηγορούν τώρα την Ελλάδα και την Ιταλία, παρότι για πολλά χρόνια είχαν αφήσει αυτές τις δύο χώρες εντελώς μόνες τους.

Ναι, να συζητήσουμε κι αυτό, αλλά πριν λύσουμε τα νομοθετικά θέματα πρέπει να δούμε ένα πολιτιστικό ζήτημα: ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να νικηθεί από τον φόβο.

Και τι ακριβώς φοβόμαστε;

Ποιός είναι ο κίνδυνος; Ο φόβος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε» υποστήριξε ο Pitella.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του G.Verhofstadt, ο οποίος κατηγόρησε τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για απαθή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε από την Αθήνα άμεση υλοποίηση των «συμπεφωνημένων».

Μάλιστα προειδοποίησε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα απειλείται με έκτακτα μέτρα απομόνωσης στη ζώνη Schengen, τα οποία όπως είπε,δεν χρειάζεται καν να ληφθούν με ομοφωνία, αλλά με ειδική πλειοψηφία. «Η τελευταία ανάλυση της Κομισιόν για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν δραματική.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν καταγράφονται.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το αποδεχθεί αυτό.

Γιατί αν δεν το αποδεχθεί, τότε θέτει εαυτόν εκτός Schengen» είπε ο G.Verhofstadt.

Αλλά ποιά ακριβώς είναι τα «συμπεφωνημένα» που δεν τηρούνται διερωτάται η Deutsche Welle.

Η Ελλάδα έχει πράγματι αμελήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, τα αποκαλούμενα hot spots.

Όμως την ίδια στιγμή πολλά άλλα κράτη-μέλη έχουν αμελήσει τις δικές τους δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.

Αναφέρεται μάλιστα το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μην δεχθεί τον συμβολικό αριθμό των 800 προσφύγων που προβλέπει η πρόσφατη, κατά πλειοψηφία, σχετική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών.

«Όχι σε μια Ευρώπη α λα καρτ που θέλει τις αγροτικές επιδοτήσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία για υποδομές για την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, αλλά δεν θέλει την υλοποίηση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή βοήθεια για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και όχι να μετατρέπονται σε εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους» υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Δ. Παπαδημούλης.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Alexander Lambsdorff κάνει λόγο για μοιρασμένες ευθύνες.
«Ο συνάδελφος κ.Παπαδημούλης έχει δίκιο.

Πράγματι έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 400 πρόσφυγες από τους 160.000.

Αλλά αυτό προσφέρει στην Ελλάδα μία δικαιολογία για να μην καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες…» τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Αν έτσι έχουν τα πράγματα, το επιχείρημα αυτό προφανώς μπορεί και να αντιστραφεί, και η ευθύνη να περάσει στους σημερινούς επικριτές.

Ο κίνδυνος δεν είναι να βγούμε από Schengen, ο κίνδυνος είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της.

Γιατί αν κάνει τη δουλειά της και προχωρήσουμε στα hot spots, μετά το μπαλάκι είναι στους Ευρωπαίους.

Γιατί μετά, αφού έχεις καταγραφή και φιλοξενία, το επόμενο στάδιο είναι να έχεις μετεγκατάσταση» τονίζει ο Μ. Κύρκος ευρωβουλευτής από Το Ποτάμι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η επωδός παραμένει: η Ελλάδα πρέπει να κάνει το homework, το καθήκον που της αναλογεί, λένε πολλοί, και παραπέμπουν στην αντίστοιχη φρασεολογία κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

«Νομίζω ότι, εν μέρει τουλάχιστον, πρόκειται για ένα κοινό, ευρωπαϊκό homework.

Δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς μόνο την Ελλάδα για κακή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Κάποιοι ανακάλυψαν τώρα το πρόβλημα λόγω μαζικής προσέλευσης των προσφύγων προς την Ευρώπη, και μάλιστα όχι μόνο στην περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά επίσης στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία.

Χρειάζεται μία κοινή απάντηση σε όλα αυτά και έχω πει από την αρχή ότι για τα κοινά εξωτερικά σύνορα απαιτούνται κοινή ευθύνη και κοινοί κανόνες» αναφέρει η Rebecca Harms από τους Πράσινους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

«Ψυχασθένεια ο ιός woke» – Μελόνι και Μιλέι συναντήθηκαν και ζήτησαν την επιστροφή της κοινής λογικής

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Η Μαρίν Λεπέν απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος ζωής

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...