Σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, ακόμη και εκείνους όμως που τα ευνοούν, τα προωθούν ή θέλουν να τα εκμεταλλευτούν, αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν λοιπόν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει τάξη στη χώρα; Είναι εν πρώτοις αυτοί που θίγονται από τον «πόλεμο» κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και δη των Λιστών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ο.κ.). Αλλά είναι και εκείνοι που έχουν το άγχος να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς παρανομίας στα ραδιοτηλεοπτικά. Είναι, με δυο λόγια, όπως συμπέρανε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκείνα τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν λόγους να φοβούνται, σημάδι ότι η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της, τόνισε.
Και πώς επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση; Καλλιεργώντας επί παραδείγματι κλίμα φόβου και τρόμου, προιδοποίησε η Ο. Γεροβασίλη, και όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις ειδικότερα, με προβοκατόρικες δράσεις και βίαιες συμπεριφορές που δεν τιμούν κανένα κίνημα, καλώντας τους αγρότες να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία, κάποια από τα οποία προέρχονται από το φασιστικό χώρο, κατήγγειλε.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τα προβλήματα των αγροτών, προβλήματα συσσωρευμένα από την προηγούμενη 5ετία, και αντιτείνει, διάλογο, διάλογο, διάλογο, είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στο Μάρτιο. Επιπλέον, συσχέτισε φορολογικό και ασφαλιστικό και κατέληξε με το στίχο, «στη μάχη δεν πας για να την χάσεις».
Είπε και τέσσερα «όχι» η Ο. Γεροβασίλη: όχι στις πρόωρες εκλογές («δεν θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη χώρα»), όχι στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, όχι στον ανασχηματισμό, όχι στη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως, υπογράμμισε την ευθύνη της αντιπολίτευσης αλλά και των κινημάτων να μην πάει μόνη της η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
Είχε και άλλα «καρφιά» για την αντιπολίτευση, της προτάσεις της οποίας (και δη των κομμάτων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου τομέα) περιμένει η κυβέρνηση. Μια αναφορά που έγινε με αφορμή την κατάθεση του ν/σ για το Μητρώο Στελεχών, που εκπόνησε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, σήμερα ή το αργότερο αύριο. Έκανε δε, λόγο για «αθλιότητες» όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που επιχειρούν να εμφανίσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να αλώσει το κράτος.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την κυβέρνηση η ζωή έχει τελειώσει, ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Για το προσφυγικό, προέβλεψε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος για καθυστερήσεις, αλλά εγκαλών.
Εισαγωγικά, η Ο. Γεροβασίλη εξήγησε γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει το μπρίφινγκ και μάλιστα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, καθώς αποδίδει (η κυβέρνηση) μεγάλη σημασία στην επί της ουσίας ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και κατ’ επέκταση των πολιτών.