Διαβάστε σχετικά για ESM, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κλάους Ρέγκλινγκ, Συντάξεις,
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε την Τρίτη ότι το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι μάλλον επώδυνο καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν από μελλοντικά τους δικαιώματα.
Eπισήμανε εκ νέου ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση πριν αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της:
«Η πρώτη αξιολόγηση χρειάζεται να ολοκληρωθεί πρώτα, και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», εκτίμησε εξάλλου ο επικεφαλής του ESM από το Τόκιο.
Ο Κλ. Ρέγκλινγκ απέκλεισε εκ νέου την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο παράτασης των λήξεων και αναβολής πληρωμής των τόκων – ως επιλογές που οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος πιο διαχειρίσιμο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης χρέους που αναμένεται το 2022, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος περαιτέρω τοποθετήθηκε στο ζήτημα της ενδεχόμενης μείωσης του κόστους των ελληνικών δανείων που χορηγήθηκαν από το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2010, λέγοντας:
«Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα εάν τα προηγούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση αναχρηματοδοτούνταν από τον ESM ή εάν ο ESM αναλάμβανε τα δάνεια του ΔΝΤ […] Πρόκειται για θεωρητικές συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημιακών, αλλά ως σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό»… «Από οικονομικής άποψης, αυτή η επιλογή θα μείωνε την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά θα συναντούσε σοβαρά πολιτικά εμπόδια», κατέληξε.