Να γίνει η Αθήνα μία απέραντη αποθήκη ψυχών με τη δημιουργία ενός στρατοπέδου 400.000 προσφύγων ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα.
«Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».
Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
«Παρά την καταδίκη των μονομερών ενεργειών για το κλείσιμο συνόρων, οι μεγάλες χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι «αντιλαμβάνονται» τα κίνητρα των κυβερνήσεων, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο παράθυρο που πρέπει να κλείσουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Ο Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στα αποτελέσματα και το κλίμα της πρόσφατης Συνόδου για το προσφυγικό, τόνισε ότι σε επίπεδο προεδρίας και στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν διατυπώσεις που να σχετίζονται με την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος της Ζώνης Σένγκεν αλλά αντίθετα η διάθεση της ενίσχυσής της.
Οι επιλογές εθνικών κυβερνήσεων να κλείσουν τα σύνορά τους καταδικάστηκαν, τόσο από τους θεσμούς όσο και από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες. Ωστόσο, όπως είπε, ταυτόχρονα στις δηλώσεις που έγιναν δόθηκε για πρώτη φορά μία «δικαιολογία» για αυτές τις μονομερείς ενέργειες. «Πρέπει να το προσέξουμε αυτό, είναι ένα παραθυράκι που πρέπει να το κλείσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός. «Οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν νομικά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις μονομερείς ενέργειες χωρών», διευκρίνισε.
Η Ευρώπη είναι φοβισμένη, όπως υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα των μεταναστών. Οι ροές όχι απλά δεν έχουν μειωθεί αλλά δείχνουν σημεία έντασης, καθώς οι πρόσφυγες κινητοποιούνται μπροστά στον πανικό του πιθανού κλεισίματος των συνόρων. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι το «κλειδί» για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, σημείωσε επίσης ο κ. Μουζάλας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκληρή διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία έχει τις ροές ως όπλο.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν συζητήθηκε σε κανένα σημείο πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ), με ανοιχτή πλέον η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».
Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ.
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της, Deutsche Welle, η εφημερίδα εκτιμά, ωστόσο, ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.
Από την πλευρά της, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε την εκτίμηση που είχε εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της Die Welt:
Είναι «μύθος» ο ισχυρισμός ότι δεν μπορούν να προστατευθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα μεταφερθούν προς την κεντρική Ευρώπη».
Πάντως η αυστριακή υπουργός εκτιμά ότι το ναυτικό στην Ελλάδα έχει επαρκείς δυνατότητες να προφυλάξει τα σύνορα. Θα χρειαζόταν ωστόσο και ευρωπαϊκή βοήθεια. «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητη μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στο Άμστερνταμ.
Σε παρεμφερή, αυστηρή γραμμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε τη σύνδεσή της με τον χώρο του Σένγκεν».
Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει βεβαίως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν.
Ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για μία ζώνη «μίνι Σένγκεν» με ασφαλή εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι την τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της νομοθεσίας περί ασύλου. Εφεξής, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όταν αυτά ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).
Τα σχετικά έσοδα θα «αξιοποιούνται» για να πληρωθεί η διαμονή και σίτιση των προσφύγων. Επιπλέον δυσχεραίνεται η επανένωση των οικογενειών μετά την παροχή ασύλου σε κάποιο από τα μέλη της, ενώ μειώνεται η διάρκεια ισχύος της προσωρινής άδειας παραμονής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Δανία.