Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς το ΔΝΤ απειλεί Τσίπρα και Σόιμπλε για να τα βρουν

Πώς το ΔΝΤ απειλεί Τσίπρα και Σόιμπλε για να τα βρουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια μελετημένη κίνηση προχώρησε το ΔΝΤ λίγο πριν την συνάντηση του Νταβός, θέλοντας έτσι να στείλει σαφές μήνυμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους Ευρωπαίους δανειστές της, ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρει άλλη οικονομική βοήθεια αν δεν τα βρουν μεταξύ τους και αν δεν εφαρμόσουν ότι το Ταμείο προτείνει.

Και η κίνηση αυτή μάλλον αποδείχτηκε προφητική, καθώς Τσίπρας και Σόιμπλε έριξαν καρφιά ο ένας στον άλλο στο Νταβός.

Συγκεκριμένα τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό, με απλά λόγια μπορεί να μεταφραστεί ως μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα και στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε να αποδεχτούν την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γιατί κατά την άποψη του, απαιτούνται και τα δυο για να συνεχίσει την δανειοδότηση του το Ταμείο, σύμφωνα και με το νέο καθεστώς που ισχύει.

Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο της κατ΄ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά. Για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, το επιτελείο του ΔΝΤ διεξήγαγε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων παραγόντων της αγοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικό στοιχείο του έργου του ΔΝΤ για την αποτροπή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ παρουσίασε το 2013 ένα πρόγραμμα εργασίας με τέσσερις άξονες για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Δύο από τα τέσσερα στοιχεία αυτής της εργασίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί: Αυτό που αφορά στην ενίσχυση του συμβατικού πλαισίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από συλλογικές δράσεις (Οκτώβριος 2014) και στη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΔΝΤ σχετικά με τη μη ανοχή ληξιπρόθεσμων χρεών σε επίσημους πιστωτές (Δεκέμβριος 2015). Το ΔΝΤ θα εξετάσει αργότερα φέτος το τέταρτο και τελικό στοιχείο του έργου αυτού, το οποίο θα καλύπτει θέματα σχετικά με την εμπλοκή οφειλετών – πιστωτών κατά την αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβανομένης μίας επανεξέτασης της πολιτικής του ΔΝΤ για τον δανεισμό σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες πιστωτές.

Αναλυτικές λεπτομέρειες των τελευταίων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το πλαίσιο για την κατ΄ εξαίρεση πρόσβαση σε δανεισμό από το ΔΝΤ, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα δημοσιοποιηθούν τις ερχόμενες ημέρες».

Share this:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τσίπρας με τα «μάτια» της Μέρκελ: «Ήταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι»

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr