Δικαστήριο του Κουβέιτ καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών δύο μέλη μιας οργάνωσης 26 σιιτών που δικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και για σχεδιασμό επιθέσεων.
Ένας άλλος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 19 μέλη της οργάνωσης σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 15 χρόνια, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο δικαστήριο.
Οι δύο καταδικασθέντες σε θάνατο είναι ένας Κουβεϊτιανός, που ήταν παρών στη δίκη και ένας Ιρανός που διαφεύγει.
Η ετυμηγορία εκδόθηκε ενώ οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των περισσότερων αραβικών χωρών του Κόλπου έχουν επιδεινωθεί.
Το Κουβέιτ ανακάλεσε στις 5 Ιανουαρίου τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που είχαν στόχο διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, κάτι που οδήγησε στη ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ιρανοί διαδηλωτές είχαν επιτεθεί σε αυτές τις διπλωματικές αντιπροσωπείες για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία ενός σαουδάραβα σιίτη θρησκευτικού αξιωματούχου, του Νιμρ αλ Νιμρ, σφοδρού επικριτή του καθεστώτος του Ριάντ.
Οι 25 Κουβεϊτιανοί και ο Ιρανός δικάζονταν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Κατά την έναρξη της δίκης, οι Κουβεϊτιανοί είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Στην ανακοίνωση στις 13 Αυγούστου της εξάρθρωσης του πυρήνα της οργάνωσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει την κατάσχεση “144 κιλών εκρηκτικών ΤΝΤ” και “19 τόνων πυρομαχικών” καθώς και πολλών όπλων, ανάμεσά τους 56 ρουκέτες, οι οποίες προορίζονταν σύμφωνα με το υπουργείο, για επιθέσεις.
Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους ύποπτους.
Οι σιίτες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του 1,3 εκατομμυρίου Κουβεϊτιανών και κατέχουν επτά έδρες στο 50μελές κοινοβούλιο.