Η Βρετανία οδηγείται αργά και σταθερά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια της ύπαρξης της, με την πρώτη αποχώρηση κράτους – μέλους να φαίνεται πολύ πιθανή λόγω και της προσφυγικής κρίσης.
Αυξάνεται η αίσθηση μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη Βρετανία ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. δεν θα λάβει χώρα πριν από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι μια συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του David Cameron θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο μεταξύ των Ευρωπαίων.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», τα δύο στρατόπεδα στη Βρετανία συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη ότι η πρόταση για τα εργασιακά οφέλη δημιουργεί διακρίσεις.
Μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στη σύνοδο της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άνοιξη, στα μέσα Μαρτίου, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο ως το νωρίτερο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η εκστρατεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 εβδομάδες, κάτι που σύμφωνα με την «Guardian» ο Ιούλιος είναι ο μήνας που θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, ο Ιούλιος έχει απορριφθεί καθώς τότε θα είναι σε εξέλιξη οι διακοπές για τα σχολεία στην Σκοτία, με αποτέλεσμα πιθανότερη ημερομηνία για το δημοψήφισμα να είναι ο Σεπτέμβριος.
Όμως, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Σεπτέμβριος θα είναι πολιτικά δύσκολος για τον πρωθυπουργό David Cameron αν έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και εκστρατεύσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
Μια νέα μεταναστευτική κρίση το καλοκαίρι, όπως συνέβη και το 2015, θα μπορούσε να είναι στα ύψη της μέχρι τότε, παρέχοντας χρήσιμα… πυρομαχικά σε όσους τάσσονται υπέρ του Brexit.