Η Ουάσιγκτον για πολλά χρόνια έπαιζε το ρόλο του “σωματοφύλακα” της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι το Ριάντ όχι μόνο δεν υποστηρίζει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βλάπτει και τα συμφέροντά τους, ισχυρίζεται ο Αλί Αλ Αχμέντ, ειδήμονας στο Ινστιτούτο Υποθέσεων Περσικού Κόλπου (Institute for Gulf Affairs) στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Αλί Αλ Αχμέντ, το Ριάντ δεν είναι φίλος της Ουάσιγκτον, μάλλον βάρος είναι.
Η Σαουδική Αραβία, γράφει ο ίδιος, βοήθησε τους Αμερικανούς σε πολλές περιπτώσεις και στη συνέχεια πήρε ό,τι ζήτησε.
Αρχικά οι δύο χώρες ίσως να είχαν κοινά συμφέροντα. Ενώ οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούσαν τη σχέση τους με τις ΗΠΑ για να πετύχουν τους περιφερειακούς και παγκόσμιους στόχους τους, η αμερικανική οικονομία ωφελούνταν από το φτηνό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον κομμουνισμό στο Αφγανιστάν, όπου βοήθησε τις ΗΠΑ να ανατρέψουν το υποστηριζόμενο από τη Σοβιετική Ένωση καθεστώς.
«Αφού τα δισεκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας χρηματοδότησαν Σαουδάραβες να πολεμήσουν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ήταν τόσο ευγνώμονες που στην κυριολεξία έδωσαν στη Σαουδική Αραβία ό,τι ζήτησε”, γράφει ο Αλί Αλ Αχμέντ σε άρθρο του στους New York Times.
Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιζαν τον ρόλο του «σωματοφύλακα” της Σαουδικής Αραβίας, βοηθώντας την να εκφοβίζει τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων και το Ιράν.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Αμερική έδωσε πολλούς πολέμους στη Μέση Ανατολή ενώ «οι Σαουδάραβες παρακολουθούσαν από τις κερκίδες, ζητωκραυγάζοντας αλλά μην κάνοντας τίποτα περισσότερο από να δίνουν μεγάλες επιταγές”.
Ο Αλί Αλ Αχμέντ υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να στηρίζει άνευ όρων τη Σαουδική Αραβία, επειδή μια τόσο στενή συμμαχία με μια χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και απαιτεί την παρέμβαση των ΗΠΑ σε άλλες χώρες της περιοχής, ζημιώνει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα.
«Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσονται από την προμήθεια αδιύλιστου πετρελαίου μέχρι την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και την εξασφάλιση αληθινής σταθερότητας στην περιοχή. Οι Σαουδαράβες δεν συναντιόνται με τις ΗΠΑ σε αυτές τις ανάγκες, ούτε τις υποστηρίζουν, πράγμα που τους κάνει βάρος και όχι φίλο”, καταλήγει ο αναλυτής.