Η αγορά ομολόγων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και το 2016 στην παγκόσμια οικονομία αναφέρουν οι Financial Times.
Οι εταιρίες που προχωρούν σε συμφωνίες ανησυχούν πως η αναταραχή στην αγορά ομολόγων και η παγκόσμια αστάθεια θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις το 2016, τη στιγμή που οι συμφωνίες άγγιξαν ένα ρεκόρ όλων των εποχών φέτος, ξεπερνώντας το υψηλότερο επίπεδο του 2007.
Οδηγούμενη από ένα κύμα συμφωνιών στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας και των καταναλωτικών προϊόντων, η συνολική αξία των συναλλαγών που έχουν ανακοινωθεί έχει εκτοξευτεί στα 4,6 τρισ. δολάρια, έναντι 4,3 τρισ. πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.
Πολλές από αυτές τις συμφωνίες έχουν πραγματοποιηθεί για δεκάδες ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένων δημοφιλών συγχωνεύσεων μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Allergan, των ζυθοποιιών AB InBev και SABMiller και των μεγάλων εταιριών πετρελαίου Royal Dutch Shell και BG Group.
Η δίψα για ανάπτυξη σε ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω φθηνής χρηματοδότησης και συνεχιζόμενης πίεσης από ακτιβιστές μετόχους για τόνωση των αποδόσεων, οδήγησε πολλές εταιρίες να ενωθούν.
Οι εταιρίες έχουν τονίσει πως αυτά τα θεμελιώδη θα παραμείνουν ευρέως αμετάβλητα το 2016. Ωστόσο, πολλοί έχουν επίσης προειδοποιήσει για αυξανόμενους φόβους των ομολόγων τους πως μια νέα τρομοκρατική επίθεση, όπως εκείνη που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ή άλλη μία χρηματοπιστωτική κρίση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να δώσουν τέλος στη σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων.
«Υπάρχει εμφανώς περισσότερη προσοχή στην αγορά απ’ ότι υπήρχε πριν από ένα χρόνο», επεσήμανε ο Richard Sheppard, συνεπικεφαλής στις συγχωνεύσεις και αποκτήσεις για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στη Deutsche Bank.
Αυξανόμενη πηγή ανησυχίας κατά το τελευταίο μέρος του έτους έχει σταθεί η αγορά χρέους υψηλής απόδοσης, μετά τις ανησυχίες πως κάποιες εταιρίες ενέργειας μπορεί να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Η αναταραχή στην αγορά υψηλής απόδοσης σίγουρα θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες συμφωνίες», ανέφερε ο Peter Weinberg, ιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας-μπουτίκ, Perella Weinberg Partners.
Αλλά ο Chris Ventresca, συνεπικεφαλής για συγχωνεύσεις παγκοσμίως στη JPMorgan, υπογράμμισε πως αυτό μπορεί να παρακινήσει ένα κύμα αμυντικών συμφωνιών καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις κυκλικές υφέσεις. «Θα δούμε περισσότερες αμυντικές συμφωνίες στους τομείς που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, με τις εταιρίες να έχουν αντιμετωπίσει σημαντική πίεση από τις τιμές των μετοχών και τους ισολογισμούς κατά το έτος που πέρασε».
Συνολικά, οι εταιρίες φαίνονται σίγουρες πως υπάρχει χώρος για περισσότερες συμφωνίες, καθώς η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων το 2015 ως ποσοστό αξίας της αγοράς ήταν κάτω του ποσοστού του 2007. Τα στοιχεία της Thomson Reuters δείχνουν επίσης πως ο μέσος πολλαπλασιαστής της αξίας των συμφωνιών στα κέρδη είναι το 2016 χαμηλότερος από ότι ήταν κατά την έκρηξη του 2007.
«Δε φαίνεται να είμαστε ακόμη σε μια φούσκα, διότι οι συναλλαγές που βλέπετε έχουν οικονομική λογική», ανέφερε ο Scott Barshay, δικηγόρος της Cravath, Swaine & Moore. «Η δυναμική των στρατηγικών deals είναι ισχυρή. Φαίνεται πως το 2016 θα μοιάζει πολύ με το 2015».
Ο Wilhelm Schulz, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στο Citigroup για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, υποστήριξε πως θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί το επίπεδο δραστηριότητας που σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, αφού οι αξίες των συμφωνιών αυξήθηκαν κατά 64% σε ετήσια βάση, σε 2,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.