Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ξύλο» σε Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες για το δούλεμα με τους μετανάστες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για την μηδαμινή βελτίωση στην μεταναστευτική κρίση παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισαν άπαντες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται από την Πέμπτη σε εξέλιξη.

Επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ

Το μεταναστευτικό ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η Ελλάδα έθεσε θέμα επιστροφής στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, από τον πρωθυπουργό ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση προς την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθιστώντας σαφές ότι μόνο τότε θα λάβει η Τουρκία την ευρωπαϊκή βοήθεια που έχει συμφωνηθεί.

Τη στιγμή που οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά φαίνεται περιορίζονται μεν αλλά πρωτίστως λόγω της κακοκαιρίας, η Ευρώπη ουσιαστικά έβαλε στον «πάγο» την πρόταση της Κομισιόν για εφαρμογή προγράμματος μετεγκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων απευθείας από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία.

Η πρόταση αποτελεί μέρος του πακέτου που προσέφεραν οι Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Άγκυρας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως έλαβε «ψυχρή» υποδοχή από τους ηγέτες 11 χωρών της Ε.Ε., γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της δυσπιστίας που υπάρχει ακόμα προς την Τουρκία.

Οι ενστάσεις των ηγετών εκφράστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της μίνι-συνόδου που έλαβε χώρα πριν την έναρξη της κανονικής Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία μόνο αν οι αριθμοί των παράνομων ροών είναι «σχεδόν μηδενικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, λίγες μέρες πριν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η δήλωση Ρούτε αντανακλά το κλίμα που επικράτησε στη μίνι-σύσκεψη.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις πριν η ασφάλεια των συνόρων είναι λειτουργική», δήλωσε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της μίνι-συνόδου. Περιέγραψε τη συζήτηση ως «έντονη».

Το σχέδιο μετεγκατάστασης από την Τουρκία έχει ως στόχο τη ρύθμιση των αφίξεων και την ελαχιστοποίηση των θανάτων στο Αιγαίο. Έχει ως ανεπίσημο στόχο τον διαμοιρασμό έως και 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., αν και η συμμετοχή των χωρών στο πρόγραμμα θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Η ομάδα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ετοιμάσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τη μίνι-σύνοδο που προέβλεπε συμφωνία για το ευρω-τουρκικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους FT, όμως τελικά δεν υπήρξε τίποτα που θα θυμίζει συμφωνία.

Αντίθετα, η ολλανδική προεδρία θα αναλάβει από τον Ιανουάριο να βρει τον καλύτερο μηχανισμό για να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση των 2,5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία.

Εντός εξαμήνου και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή

Την ίδια ώρα συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η δράση της υπό σύσταση κατόπιν πρότασης της Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να καλωσορίζει την πρωτοβουλία αυτή, έχοντας ως κόκκινη γραμμή την παραμονή της διαφύλαξης των εθνικών συνόρων σε εθνικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη»

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε αναγνώρισαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του σχεδίου το οποίο έχει εκπονηθεί, καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων για «ανάκτηση του ελέγχου» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της συνθήκης Σέγκεν.

«Το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σέγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναπτύξει μια στρατηγική με στόχο την αναχαίτιση των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σέγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση «επειγόντως», καθώς η εφαρμογή είναι «ανεπαρκής».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνονται σαφείς πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία hotspots. Ταυτόχρονα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, όπως επίσης έδωσαν το πράσινο φως ώστε να αρχίσει η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης της Κομισιόν για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως, μεταξύ άλλων:

Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σέγκεν, με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας

Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη δημιουργία και λειτουργία των hotspots αλλά και να διασφαλίσουν ότι η Frontex διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Να διασφαλίσουν τη συστηματική και πλήρη αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων

Να εφαρμόζουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης

Να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης

Να συνεχίσουν την εφαρμογή του εγκεκριμένου προγράμματος επανεγκατάστασης

Να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις.

Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να γίνεται επαναπατρισμός μεταναστών και προσφύγων.

Επιπλέον, θα εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν, αλλά τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου σχετικά με μια «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων».

Τονίζεται δε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας, ενώ η Επιτροπή σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις της για αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας

«Εγιναν ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος, όλοι χαιρέτισαν την πρόοδο και ειδικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει βοήθεια για να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από τον Φλεβάρη.

«Με αυτό τον τρόπο οι πρόσφυγες θα ενθαρρύνονται πλέον να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή της δίνοντας χρήματα στους διακινητές , να μην παίζουν τη ζωή τους στα ζάρια, αλλά θα ενθαρρυνθούν να μετάσχουν στη διαδικασία είτε στον μηχανισμό της επανεγκατάστασης από την Ελλάδα είτε της μετεγκατάστασης από την Τουρκία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα «στην υλοποίηση της υποχρέωσής μας, στην ολοκλήρωση και την τελειοποίηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ανθρωπιστικό της καθήκον απέναντι σε απροστάτευτους ανθρώπους».

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας»

Σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επεσήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...