Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του επιχειρεί να λύσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αυτοπροτεινόμενος ως εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος.
Την ίδια ώρα στη Σεβαστουπόλεως οι διενέξεις στο εσωτερικό του κόμματος έχουν φέρει στην επιφάνεια το πολύχρωμο πολιτικό μωσαϊκό, με τα στελέχη με τις πλέον νεοφιλελεύθερες απόψεις να τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής, την ώρα που άλλα εμφανίζονται πιο διαλλακτικά απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο Ποτάμι ο επικεφαλής του κόμματος δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες, καθώς μετά τα πενιχρά εκλογικά αποτελέσματα, πολλά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μίλτος Κύρκος, κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική που έχει υιοθετήσει ενάντια στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα η απουσία μίας ξεκαθαρής πολιτικής θέσης και το διαρκές φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλά στελέχη να κρούουν τον κώδωνα του κιδνύνο ακόμα και την πολιτική επιβίωση του Ποταμιού ενόψει του πυκνού πολιτικού χρόνου που ακολουθεί.
Αποτέλεσμα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το ηχηρό “όχι” στην έκκληση Τσίπρα για διάλογο στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά ζητήματα να ανακρούσει πρύμναν, δηλώνοντας πως θα μετείχε στην κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις και προκρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς για μία ακόμη φορά την “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” μίας οικουμενικής κυβέρνησης.
«Ναι» στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, υπό προϋποθέσεις και με κανόνες, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κάλεσε «να ανοίξει τα αυτιά της».
«Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση και το έχουμε πει χωρίς κανένα κόμπλεξ, ότι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει, κάνει κυβερνητικές προτάσεις, καθώς είναι προς το συμφέρον της χώρας», απάντησε σε ερώτηση, αν το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας.
«Δεν πάμε για να συνεργαστούμε απλώς και μόνο για να μπούμε σε κάποιο υπουργείο. Θα πάμε, όταν πρέπει να πάμε, εάν έχουμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τη χώρα, να μην υπάρχουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα μικρά λάθη, τα οποία κρατούν τη χώρα δέσμια.
Πρέπει να γίνει με κανόνες, αλλιώς θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη, όταν είχαμε αναδειχθεί τρίτη πολιτικά δημοκρατική δύναμη και είχαμε προσκληθεί να μετέχουμε σε ένα πείραμα και τους είχαμε πει τότε ότι το πείραμά σας δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι ατελέσφορο και δεν συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε το Ποτάμι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο 2016 θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις και σημείωσε: «Η κυβέρνηση χρειάζεται μια καινούρια νομιμοποίηση. Όχι νομιμοποίηση από τις εκλογές. Μία μεγαλύτερη κοινοβουλευτική βάση, που πιθανόν θα δώσει και μεγαλύτερη κοινωνική βάση.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι δεν έχει τη δυναμική, τους ανθρώπους τις λογικές πειστικές λύσεις απέναντι στην πλειοψηφία του πληθυσμού».
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ότι τη στηρίζουν, ενώ χαρακτήρισε “αστεία” την άποψη να πάει η χώρα σε νέες εκλογές.
«Δεν είναι το πρόβλημα οι 153, υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει για πολύ περισσότερο διάστημα με 151 βουλευτές.
Είναι αστείο να λέμε ότι θα κάνουμε εκλογές, άρα η λύση την οποία προσδοκάμε αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να ξεβουλώσει λίγο τα αυτιά της και να ακούσει λίγο αυτά που της λένε οι άνθρωποι, που έχουν μελετήσει τα προβλήματα της χώρας σε πολλούς τομείς και δίνουν απαντήσεις συγκεκριμένες, τις οποίες θα πρέπει να τις ακούσουν και να μη συμπεριφέρονται σαν ξερόλες», συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Για το Ποτάμι επισήμανε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσει να πει στην κοινωνία τις λύσεις τις οποίες προτείνει και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εποχή του προσπαθεί να αντιγράψει ολόκληρα κομμάτια της πολιτικής του Ποταμιού. Θυμάστε τι λέγαμε εμείς για τους μετανάστες και τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες, την Άνοιξη; Όμως, ο χρόνος στην πολιτική είναι χρήμα.
Τον Απρίλη αυτά που έλεγε το Ποτάμι για τους μετανάστες αρκούσαν. Σήμερα μετά από επτά μήνες καθυστέρηση το ότι τα επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκούν».