Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φρούδες ελπίδες το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ

Φρούδες ελπίδες το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, πιστεύουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Αυτό προκύπτει από τη νέα ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποίησε σήμερα την έρευνα, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2014.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Η έξοδος της οικονομίας από τη βαθειά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας.

Και το χειρότερο όλων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι το πολυσυζητημένο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση της απασχόλησης και η προαπαιτούμενη οικονομική ανάκαμψη αποτελούν τους πρώτους σε προτεραιότητα στόχους που η κοινωνία ζητά να επιτευχθούν για το 2014».

Αναλυτικότερα:

Το πρώτο από τα δυο ερωτήματα που θέτει κάθε δίμηνο το ΕΒΕΑ αφορά τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα ευρήματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνουν ότι το διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης έρευνας και της παρούσης, μειώθηκε τόσο το ποσοστό αισιοδοξίας όσο και το ποσοστό απαισιοδοξίας από τις 15 στις 14 ποσοστιαίες μονάδες και από τις 70 στις 68 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Η διαφορά που προέκυψε φαίνεται να καλύφθηκε από την αύξηση του ποσοστού εκείνων που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, καταλήγοντας σε μια αύξηση 3 μονάδων, από το 15% στο 18%.

Το δεύτερο πάγιο ερώτημα σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, όπου σε αντίθεση με το προηγούμενο ερώτημα, το ποσοστό αισιοδοξίας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 12%, ενώ μειώθηκε ο προσωπικός δείκτης απαισιοδοξίας στο 74%.

Και εδώ όμως, η διαφορά που προέκυψε φαίνεται να απορροφήθηκε από το ποσοστό των μη-συμμετεχόντων, μειώνοντας το κατά 1% στο 14%.

Αρκετά δύσπιστη φάνηκε η ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά τις άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα των πολιτών το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το 66% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους, ενώ μόλις το 22% διατήρησε πιο αισιόδοξη προσέγγιση απαντώντας θετικά, και το 12% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες θεωρεί η Ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να θέσει η κυβέρνηση κατά το 2014, στις δυο πρώτες θέσεις με μέσο όρο 4,8 και 4,7 στα 5 κατέληξαν η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική ανάκαμψη αντίστοιχα,

ακολούθησε η έξοδος από το μνημόνιο με μέσο όρο 4,4 στα 5 στην τρίτη θέση, στην τέταρτη θέση κατέληξε η πολιτική σταθερότητα με μέσο όρο 4 στα 5, και την πεντάδα των υπό εξέταση προτεραιοτήτων ολοκλήρωσε η αλλαγή της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,4 στα 5.

Οι συμμετέχοντες, και αντίστοιχα η κοινωνία, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση της απασχόλησης και στην οικονομική ανάκαμψη κατά το 2014, ενώ πολύ κοντά σε επίπεδο προτεραιότητας ακολουθούν και οι υπόλοιπες τρεις επιλογές.

Στο τρίτο και τελευταίο ερώτημα επικαιρότητας που θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία λειτούργησε πιλοτικά ορισμένες Κυριακές του προηγούμενου τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν εξυπηρετήθηκαν ως καταναλωτές από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι συμμετέχοντες απάντησαν θετικά κατά 61%, αρνητικά κατά 22%, ενώ απείχε μόλις το 12%.

Τα αποτελέσματα του ερωτήματος αυτού, καθιστούν σαφή της αίσθηση της κοινωνίας ότι οι καταναλωτές εξυπηρετούνται από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρήστος Μίχαλος: Καταλυτικός ο ρόλος του ΕΒΕΑ σήμερα για ένα «Άλμα Μπροστά» στην ανάπτυξη

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Νίκος Δένδιας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες του υπ. Εθνικής Άμυνας για εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

Νίκος Δένδιας: Κάναμε διεθνείς συμφωνίες που μας ισχυροποίησαν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr