Ο Μπρούνο Σίρα, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η παγκόσμια Τζιχάντ» καταγγέλει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ζητά να σταματήσει η οικονομική και ιδεολογική στήριξή του από χώρες όπως η Σ. Αραβία.
Γαλλία, Ρωσία και ΗΠA αντιδρούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με ενίσχυση των βομβαρδισμών εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία. Θα αποκομίσουν άραγε οφέλη; Είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης; Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η παγκόσμια Τζιχάντ» Μπρούνο Σίρα έχει τους ενδοιασμούς του. Καταρχήν, σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό ματς που ακυρώθηκε στο στάδιο του Ανόβερου τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή, μια και είναι βέβαιος ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει σταθερές και εκτεταμένες δομές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία η Αυστρία και η Ελβετία.
«Με τη δράση τους υπολογίζουν στο φόβο», υποστηρίζει ο Μπρούνο Σίρα σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). «Η τρομοκρατία παράγει φόβο και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εάν μπορούν να πάνε στη χριστουγεννιάτικη αγορά, στο γήπεδο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια με την οποία πρέπει να ζήσουν τα επόμενα χρόνια η ευρωπαϊκή, η δυτική κοινή γνώμη, αφού από την αρχή το Ισλαμικό Κράτος έχει πάρει την κατεύθυνσή του. Και αυτή δεν είναι μόνο περιφερειακή, αλλά παγκόσμια εναντίον μιας ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας. Αυτό είναι το τίμημα με το οποίο θα πρέπει να ζήσουμε» ανέφερε σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Ο Μπρούνο Σίρα στις πολλές επισκέψεις του σε τζαμιά στη Γερμανία έχει συναντήσει τζιχαντιστές που λένε ανοιχτά ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δύση. Κι αυτό το γνωρίζουν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας. Το καίριο ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς εναντίον των τζιχαντιστών.
«Τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να γίνει εκτός όσων προβλέπονται από το κανονιστικό μας πλαίσιο;», απαντά. «Ευτυχώς στη Γερμανία έχουμε ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και το ότι τα τζαμιά πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα πρέπει να κάνουμε μια βασική διαφοροποίηση. Δεν είναι κάθε τζαμί που πηγαίνουν να προσευχηθούν σαλαφιστές και τζιχαντιστές, χώρος συγκέντρωσής τους. Ένα τέμενος είναι ένας ανοιχτός χώρος για τον κάθε πιστό Μουσουλμάνο και θα πρέπει να μείνει ανοιχτός. Θέλετε να κλείσει; Εγώ όχι».
Ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο που η αντιδρά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Είναι σαν να ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Πούτιν» λέει χαρακτηριστικά. «Με στρατιωτικά μέσα δεν θα γίνει τίποτα. Διότι όσο καιρό το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διατηρηθεί, επειδή έχει χρήματα, έχει όπλα, επειδή στηρίζεται ιδεολογικά από τη Σ. Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μην μιλήσω για τον απαράδεκτο ρόλο της Τουρκίας, όσο καιρό αυτή η υποστήριξη κρατά εν ζωή το Ισλαμικό Κράτος, άλλο τόσο η οργάνωση θα συνεχίσει να υπάρχει, να επεκτείνεται και μάλιστα παγκόσμια».
Μπορεί ωστόσο να καταπολεμηθεί το χαλιφάτο εκ των ένδων; «Και πώς μπορεί αυτό να συμβεί;», θέτει το ρητορικό ερώτημα. «Το Ισλαμικό Κράτος κρατιέται στη ζωή επειδή οι σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία το ενισχύουν από τους υπόγειους πόρους τους. Αλλά τι συμφέρον θα είχαν να μην το κάνουν, όσο καιρό καταπιέζονται με τον πιο βίαιο τρόπο από τη σιιτική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ιράκ; Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι επικρατεί αμηχανία. Θα ήταν αστείο να πούμε ότι πρέπει να διοργανώσουμε στρογγυλά τραπέζια, να χρησιμοποιήσουμε στρατηγική αποκλιμάκωσης, τίποτα από αυτά δεν θα έχει αποτέλεσμα απέναντι σε αυτή τη πικρή πραγματικότητα ενός νέου τριακονταετούς θρησκευτικού πολέμου που μόλις αρχίζει στην Εγγύς και Μ. Ανατολή. Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται».