«Η αντιπαράθεση που γίνεται μέχρι τώρα από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τον καπιταλισμό», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο.
«Όλοι μαζί λέτε – τόνισε – ότι ένα σύστημα, χρεοκοπημένο, βάρβαρο, φθαρμένο, σαπισμένο, που το 2014 γυρίζει τους εργαζόμενους χρόνια πίσω και που αντικειμενικά έχει τελειώσει την ιστορική του αποστολή μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα». Κανείς, σημείωσε, δεν μπαίνει στην ουσία, που είναι η ανατροπή του, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο πλούτος να περάσει στα χέρια αυτών που τον παράγουν, ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται τους καπιταλιστές. Έχει τη δυνατότητα να πάει μπροστά. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, επισήμανε, τσακώνονται για το μείγμα της διαχείρισης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όπου, αυτά που λέει ότι τάχα μπορεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος ο κόσμος να ζήσει καλά, είναι σαν να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο.
Έκανε σαφές ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι προσωρινή, αβέβαιη, θα προετοιμάσει την επόμενη κρίση, ρωτώντας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκ. Τσακαλώτο που είχε αναφέρει ότι λίγο πολύ για την κρίση φταίνε οι φούσκες του χρηματιστηρίου «και τότε κ. Τσακαλώτο αυτό πώς θα το λέτε τσιχλόφουσκες;».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο, ενταγμένο στη στρατηγική της κυβέρνησης που είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, είναι ένα δώρο γι’ αυτό. Με τα μέτρα που περιέχει «προετοιμάζει μια ανάπτυξη που θα δώσει κερδοφορία στους καπιταλιστές και θα βασίζεται σε σεληνιακό τοπίο, το 2014, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα», θα στηρίζεται στα «συντρίμμια των αυτοαπασχολούμενων, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς». Και αυτές ακριβώς είναι φυσικά, όπως σημείωσε, οι κατευθύνσεις της ΕΕ για πιο φτηνή εργατική δύναμη, τσάμπα σχεδόν.
Κάνοντας αναφορά στα μέτρα ανέφερε: «Λέτε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Τι είναι αυτοκίνητο;». «Μείωση κατώτερου μισθού, κατάργηση επιδομάτων. Εσείς οι υπέρμαχοι της οικογένειας καταργείτε το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα μητρότητας, ασθένειας. Βαρβαρότητα, απανθρωπιά, στο μεγαλείο τους. Δεν δικαιούσαι να αρρωστήσεις, να καθίσεις να πεθάνεις στη δουλειά. Και μετά λέτε πλεόνασμα και αναπτύξεις». «Εξύμνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ομπάμα που έχει τέτοια κοινωνική προστασία». «Ποιος κερδίζει; Τα αφεντικά. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με ολέθρια αποτελέσματα». «Αυτός είναι ο καπιταλισμός, το σύστημά σας. Εδώ φτάσατε να λέτε στον κόσμο να τρώει ληγμένα και αυτό το λέτε πρόοδο; Με την απελευθέρωση των φαρμακείων θα φτηνύνει το φάρμακο; Θα μπουν οι πολυεθνικές, να ανοίξουν αλυσίδες με 400 ευρώ μισθό και ο λαός θα παίρνει το φάρμακο που θα θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι».
Τα μέτρα είναι απαιτήσεις της ΕΕ του κεφαλαίου, είναι ευρωπαϊκό μνημόνιο. Επισήμανε ότι είχαν προαποφασιστεί με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη «Λευκή Βίβλο» που είχε ψηφίσει και προσυπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και καθόριζαν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας» η οποία προβλέπεται στη συνθήκη Μπολκεστάιν.
«Δεν είναι η ΕΕ, σημείωσε, που λέει απελευθέρωση των πάντων, που καθορίζει τα μέτρα για το γάλα», που επιβάλει την ΚΑΠ «για την οποία είπε ο Δ. Παπαδημούλης ότι δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε;».
«Το μνημόνιο, πρόσθεσε, είναι πλήρως ενσωματωμένο στην πολιτική της ΕΕ και επειδή υπάρχει η οικονομική διακυβέρνηση, κάθε τρίμηνο η ΕΕ σου λέει να τηρείς το μνημόνιο. Αν δεν το τηρείς έχεις 10% πρόστιμο, κόβω το ΕΣΠΑ, τα αγροτικά κονδύλια. Εδώ δεν έχει δύο λύσεις. Ή φεύγεις ή τα υλοποιείς».
Απαντώντας στα όσα αναφέρει η κυβέρνηση, σημείωσε πως «είναι κοροϊδία ότι φεύγουμε από το μνημόνιο» αφού έχουν περάσει όλα τα μέτρα και εφαρμόζονται «τώρα μπαίνουμε στο ευρωπαϊκό μνημόνιο» και το νέο τοπίο, όπως σημείωσε που θα επικρατήσει θα είναι η εργασιακή έρημος ειδικά σε βάρος των νέων παιδιών που θα δουλεύουν σαν «φτηνό κρέας» με τα προγράμματα των 200 ευρώ μισθό χαρτζιλίκι.
«Αυτή είναι η ανάπτυξη. Φτηνό εργατικό δυναμικό στο έλεος του κάθε εργοδότη και αλλάζοντας τον νόμο 1.264 να μην μπορεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Όσοι λοιπόν λένε ότι μέσα στην ΕΕ με αυτή την κατάσταση που υπάρχει, θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική κοροϊδεύουν τον κόσμο».
Απευθυνόμενος από το βήμα στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, τους κάλεσε να μετρήσουν πως όσα έχει πει το ΚΚΕ «βγαίνουν σωστά». Τώρα «λέμε ότι επιστροφή στα προηγούμενα που είχαν στον καπιταλισμό, δεν υπάρχει. Ο δρόμος είναι κλειστός. Δεν μπορεί πια να δώσει τίποτα αυτό το σύστημα. Μία είναι η λύση, ανατροπή και η εξουσία στα χέρια του λαού. Το δίλημμα είναι σύγχρονοι δούλοι, ή ανασύνταξη, λαϊκή συμμαχία, αποδέσμευση από την ΕΕ, λαϊκή εξουσία».