«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Η επίκληση του άρθρου 42.7 γίνεται για πρώτη φορά, καθώς αναφέρεται στις υποχρεώσεις των κρατών μελών έναντι εταίρου ο οποίος έχει δεχθεί επίθεση, αποτελώντας έτσι την «ρήτρα συλλογικής ασφάλειας» στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Το άρθρο προβλέπει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Το άρθρο αυτό αφορά το δικαίωμα άμυνας έναντι επίθεσης με την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο υπουργός άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών άμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη – μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επικαλούμενη το άρθρο αυτό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η Γαλλία ζητά από τις χώρες της ΕΕ την “ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις” και την “υποστήριξη” προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
«Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι.
Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.
Τέλος, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε», τόνισε η ίδια.
Επιχειρεί να ενώσει ΗΠΑ – Ρωσία με συγκολλητική ουσία τους τζιχαντιστές
Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο θα εξαλείψει ολοκληρωτικά την απειλή του τζιχαντισμού.
Για αυτό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται ένας ενιαίος, μεγάλος συνασπισμός για να πολεμήσει στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσει το θέμα αυτό.
«Θα συναντηθώ τις επόμενες ημέρες με τους προέδρους Ομπάμα και Πούτιν για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε.