Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Πανούσης, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Ρωμανός, Ντέιβιντ Πιρς, Ουάσιγκτον, Τρομοκρατία,
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Πανούση δεν έχουν προκαλέσει σάλο μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχουν θορυβήσει και τις ΗΠΑ, που θεωρούν αδιανόητο το ενδεχόμενο μέλη της κυβέρνησης να συνομιλούν με στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων.
Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τον περασμένο Απρίλιο και την ένταση που σημειώθηκε τότε στις σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής με αφορμή την αποφυλάκιση Ξηρού, η οποία είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον που μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, και σε υψηλούς τόνους διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει «κατ” οίκον» το υπόλοιπο της ποινής του.
Για να εκτονωθεί η κατάσταση χρειάστηκαν οι εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για μια διαφορετική μορφή κράτησης.
Ομοίως η υπόθεση Πανούση και το ενδεχόμενο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλούν με στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων έχει ανησυχήσει σφόδρα την Ουάσιγκτον που στέλνει στο Μαξίμου μηνύματα για την πλήρη διελεύκανση των συνθηκών της υπόθεσης, δεδομένου μάλιστα και του προηγούμενου ρήγματος που έβαλε τον σπόρο της καχυποψίας στις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες μάλιστα τρομο-απειλές του Ρωμανού, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο, οι κρατούμενοι για τρομοκρατία να έχουν επικοινωνία και διασυνδέσεις με πρόσωπα εκτός των φυλακών, οι οποίοι πιθανά να σχεδιάζουν να κάνουν πράξη τις απειλές τους.
Πάντως, είναι βέβαιο πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα χρειαστεί και πάλι να δώσει εξηγήσεις στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι που αναμένεται στην Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταφέρει την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι οι θύλακες τρομοκρατίας πρέπει να εξουδετερωθούν και την εντολή, το Μέγαρο Μαξίμου να δράσει προς αυτή την κατέυθυνση.
Στην ατζέντα των συζητήσεων του Τζον Κέρι θα βρίσκονται επίσης το προσφυγικό, ενεργειακά θέματα αλλά και το προσφυγικό.