Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερώτηση της Ρ. Μακρή στη Βουλή για “ύποπτες” δημόσιες συμβάσεις του Α. Γεωργιάδη

Ερώτηση της Ρ. Μακρή στη Βουλή για “ύποπτες” δημόσιες συμβάσεις του Α. Γεωργιάδη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Ραχήλ Μακρή,

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσε η Ραχήλ Μακρή σχετικά με “πιθανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ενέργειες και “ύποπτες” δημόσιες συμβάσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη”, όπως αναφέρει η βουλευτής σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων γράφει σε δελτίο Τύπου που απέστειλε την Παρασκευή το πρωί:

“Ο Υπουργός Υγείας ανακάλυψε τον εφιάλτη. Ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι παιδάκι, αλλά χαρακτήρισε «κακομαθημένους» μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα.

Ο Υπουργός έζησε το προσωπικό παραμύθι υποτιθέμενης κατατρόπωσης των τροϊκάνικων απαιτήσεων. Η μόνη αντικειμενικά παραδεκτή, βέβαια, πράξη του ήταν να ξαναζεστάνει το φοβικό επιχείρημα υποταγή ή ευρώ που έφερε τον αρχηγό του Σαμαρά στην εξουσία και του εξασφάλισε μια υπουργική θεσούλα.

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική η θέση για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Ίσως γιατί ο Υπουργός παρακάμπτει γνωμοδοτικές επιτροπές, απαλλάσσει από ποινικές και άλλες ευθύνες διοικήσεις Νοσοκομείων και σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου τεύχους, του περιοδικού «Αντίποινα», «νομιμοποιεί ‘ύποπτες’ δημόσιες συμβάσεις». Οι διαδικασίες δεν τηρούνται, οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν γίνονται σεβαστοί από τους Υπουργούς μιας Συγκυβέρνησης που κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα.

Οι απειλές δεν μας τρομάζουν. Όσα δεκανίκια και εάν μαζέψει ο κύριος Σαμαράς, όσα κοντοπίθαρα ποδαράκια πολιτικών μηδενικών και εάν εναντιωθούν στην αλήθεια, αυτή θα αποκαλυφθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν”.

Και καταλήγει αναφέροντας, ότι “πιστή στο έργο που της ανέθεσε ο Ελληνικός Λαός, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 7298/875/27-3-14 Ερώτηση και ΑΚΕ με θέμα Νομιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας ‘ύποπτες’ δημόσιες συμβάσεις απαλλάσσοντας ημέτερους από ποινικές ευθύνες;

Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κρυφτούν πίσω από συγχωροχάρτια της Συγκυβέρνησης, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η στιγμή της θεσμικής ανατροπής του κυβερνητικού μορφώματος πλησιάζει, παρ’ όλες τις προσπάθειες εκβιαστικής προσκόλλησης στην εξουσία των αυλικών του κ. Σαμαρά, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής Ν Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

ΘΕΜΑ: «Νομιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις απαλλάσσοντας ημέτερους από ποινικές ευθύνες;»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου τεύχους, του περιοδικού «Αντίποινα», που φέρει τον τίτλο «Όταν ο Άδωνις… νομιμοποιεί ‘ύποπτες’ δημόσιες συμβάσεις!», ο Υπουργός Υγείας «από την ‘πίσω πόρτα’, καταστρατηγώντας τους νόμους και θέτοντας εκτός ελεγκτικής αρμοδιότητας την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, φρόντισε να νομιμοποιήσει συλλήβδην τις δαπάνες από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών των νοσοκομείων και μάλιστα αναδρομικά.

Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και αφορά το ‘Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), Αλλαγή Σκοπού ΕΟΠΠΥ και λοιπές διατάξεις’, αμνηστεύει όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων που προχώρησαν ακόμη και σε απευθείας αναθέσεις ή παραβίασαν τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα, στερεί από τις ελεγκτικές αρχές, και δη την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το δικαίωμα ελέγχου! Η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν συνάδει με το αυστηρά «μνημονιακό» προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ως ο κήνσορας της νομιμότητας και της ηθικής, αναφέροντας -συχνά-πυκνά- ότι χρειαζόμασταν το μνημόνιο προκειμένου να λειτουργήσουμε εύρυθμα.

Είναι απορίας άξιον εάν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ο υπουργός παρακάμπτει την καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή, η οποία οφείλει -εκ του νόμου- να γνωμοδοτεί πριν από την κατάθεση σχεδίων νόμων.

Στις 14 Φεβρουάριου 2014 ο επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, κ. Δημήτρης Ράικος, με επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όχι μόνο στηλιτεύει την κίνηση του κ. Γεωργιάδη, αλλά υπενθυμίζει στους κυβερνώντες ότι ο νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώνει την Αρχή πριν από την κατάθεση των σχεδίων νόμων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Ράικος επισημαίνει ότι ‘έχει παρατηρηθεί συχνά να κατατίθενται στη Βουλή σχέδια νόμων χωρίς την προηγούμενη λήψη γνώμης από την Αρχή, κατά παράβαση του νόμου’, καθώς βάσει του ιδρυτικού της νόμου η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων πρέπει να γνωμοδοτεί. Σύμφωνα με το νόμο, εάν ο αρμόδιος υπουργός διαφωνεί με τη γνώμη της Αρχής, η Αρχή δύναται να συγκαλεί συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της και εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων, με σκοπό την ανταλλαγή και σύγκλιση απόψεων.

Σε περίπτωση που δεν αρθεί η διαφωνία μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και της Αρχής, στη γνώμη της Αρχής προσαρτάται έκθεση του υπουργού και ειδική αιτιολόγηση κάθε απόκλισης από το περιεχόμενό της και τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να συνοδεύουν τα σχέδια νόμων κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή. Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ράικος σημειώνει ότι ‘οι εν λόγω διατάξεις, πέραν της παραπάνω παραβίασης της διάταξης του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης γνώμης της Αρχής, θέτουν εν αμφιβόλω και τις λοιπές ελεγκτικές αρμοδιότητες της Αρχής, που ασκούνται τόσο στο στάδιο πριν από την υπογραφή των συμβάσεων, όσο και στα επόμενα στάδια της εκτέλεσής τους’.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;

2. Εάν ναι, γιατί παρακάμφθηκε η αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία εκ του νόμου γνωμοδοτεί, πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων;

3. Για ποιο λόγο επιχειρήθηκε η αποφυγή του έλεγχου του νομοθετήματος από τις θεσμικές αρχές, που φέρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα;

4. Έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας αναθέσεις;

5. Αν ναι σε ποιους, για τι ποσά, για ποιες υπηρεσίες και πότε;

6. Παραβιάστηκε η διαγωνιστική διαδικασία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων;

7. Αν ναι, ποιες διοικήσεις νοσοκομείων εμπλέκονται;

8. Προέβη η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε νομοθέτηση διάταξης απαλλαγής των διοικήσεων των νοσοκομείων από ποινικές ή άλλου είδους ευθύνες;

9. Αληθεύουν τα όσα καταγγέλλονται από τον κ. Ράικο; Γνωμοδότησε η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων επί του σχεδίου νόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας»;

10. Εάν όχι, γιατί;

11. Βάσει ποιων διατάξεων του νόμου κατατέθηκε το σχέδιο νόμου χωρίς τη γνωμοδότηση της Αρχής, όπως ορίζει ο νόμος;

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση όλων των απαιτούμενων εγγράφων, που σχετίζονται με τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Αθήνα, 27-03-2014
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Ραχήλ Μακρή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πιστός» στον Μητσοτάκη ο Άδωνις «πούλησε» τον Σαμαρά

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έτεινε «χέρι στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη»

Εκλογές ΗΠΑ: Η «πολιτική ορθότητα» και η «woke ατζέντα» έφεραν την ήττα στους Δημοκρατικούς

Ο Άδωνις είπε στο ΠΑΣΟΚ να «σοβαρευτεί» για να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ

Σκάνδαλο Novartis – Αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...