Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κινδυνεύει με λουκέτο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Στον αέρα οι σπουδές 30.000 φοιτητών

Κινδυνεύει με λουκέτο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Στον αέρα οι σπουδές 30.000 φοιτητών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,

Με λουκέτο απειλείται το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι σπουδές 30.000 φοιτητών, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε έναν μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αναγκαστούν να φύγουν, υπάρχει ορατός κίνδυνος να καταρρεύσουν οι λειτουργίες του ιδρύματος.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, «Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να τους πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος για να μπορέσουν να μείνουν στις δουλειές τους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση» και συμπλήρωσε, «για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό…».

Ο καθηγητής κ. Καρδάσης παραδέχεται ότι εάν οι εργαζόμενοι λείψουν από το ίδρυμα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και γι’ αυτό βούληση του πανεπιστημίου είναι να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ. «Πρέπει να τους κρατήσουμε, αλλά με τρόπους διαφανείς και νόμιμους», λέει ο κ. Καρδάσης.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ (ανά θεματική ενότητα) για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές.

Επίσης το ΕΑΠ χορηγεί κάθε ακαδημαϊκό έτος υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και υποτροφίες που αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η Αίτηση Χορήγησης Υποτροφίας υποβάλλεται, σε προκαθορισμένους χρόνους που ανακοινώνονται κάθε χρόνο, στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ.

Σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου: 198 άτομα.

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα ακόλουθα:

Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση.

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Το Πανεπιστήμιο καλείται και οφείλει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας την εμπειρία και προϋπηρεσία των υπαλλήλων του. Με γνώμονα την ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος, η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, σε βιώσιμη και λειτουργική βάση, προς όφελος των φοιτητών και των υπαλλήλων του ΕΑΠ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προσφορά 35 θέσεων με υποτροφία από το ΕΑΠ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΝΔ: Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο στην ανώτατη εκπαίδευση

ΚΙΝΑΛ: Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη συγχώνευσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Παππάς: Ανοίγουμε τον δρόμο για την ψηφιακή ανάπτυξη

Η ΚΕΔΕ ιδρύει Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Μαρούσι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr