Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπαθεί να αποδημήσει γραμμή-γραμμή το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρουσιάζοντας στο προσωπικό του blog το αρχικό κείμενο, συνοδευόμενο από τα σχόλιά του. Παράλληλα αφήνει αιχμές, ρίχνει καρφιά και ασκεί σκληρή κριτική με αποδέκτες όσους θέλησαν να υποβιβάσουν τη δική του προσπάθεια ενόσω βρισκόταν στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, με κείμενό του που ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο , yanisvaroufakis.eu, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατακεραυνώνει όσους τον υπονόμευσαν, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην τρόικα και αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το μνημόνιο είναι γραμμένο στη γλώσσα της τρόικας κι, ως εκ τούτου, σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί από εκείνους που δε μιλούν αυτήν την ανορεκτική γλώσσα».
«Η πραγματική ιστορία είναι πως το μνημόνιο προετοιμάστηκε ώστε να αντανακλά την κεφαλαιοποίηση του εξευτελισμού της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου», γράφει, μεταξύ άλλων, στο κείμενο, υπερθεματίζοντας: «το κείμενο επιβάλει στην Αθήνα να συμφωνεί εκ των προτέρων με την τρόικα, ακόμη και αν διαφωνεί! Φυσικά το αντίθετο δεν υφίσταται».
Ο πρώην υπουργός, στο καυστικό του κείμενο, εξαπολύει μύδρους κατά της τρόικας, λέγοντας πως επιδιώκει να «στραγγαλίσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπερασπιζόμενος παράλληλα εαυτόν και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος.
Μεταξύ άλλων, παραθέτει ως παράδειγμα «αναποτελεσματικότητας» το σχέδιο ενίσχυσης της απασχόλησης με 50.000 θέσεις εργασίας ή την κοινωνική ασφάλεια «που θα επιτευχθούν μέσω μιας μαγικής φόρμουλας που δεν αναφέρεται» και «χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ» όπως σχολιάζει. Στο θέμα του ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει πως αυτό εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και προβλέπει πως κανείς λογικός επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει υπό αυτές τις συνθήκες.
Επιπλέον, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και στο θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατά τη γνώμη του, «από τον πολιτικό έλεγχο εντός Ελλάδος θα περάσει στην επιρροή της τρόικα». Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση πριν τη συμφωνία είχε προτείνει να γίνει ανεξάρτητη αρχή ελεγχόμενη από τη βουλή.